Početna»Novosti»Počela je beogradska turneja tri sjajna šefa!
10.11.2018.

Počela je beogradska turneja tri sjajna šefa!

Ajk Cimer, Nenad Jovanović i Vanja Puškar predstavili su u restoranu OMB Larder deliće svojih gastronomskih filozofija

novost počela je beogradska turneja tri sjajna šefa vinski magazin vino fino
Tri šefa, tri večere, tri izvrsna restorana: iza ovog naoko jednostavnog koncepta stoji gastronomska fuzija kakva se retko viđa - dva odlična srpska kuvara potpuno spontano su odlučila da ujedine snage sa strancem koji je u Beogradu pronašao novi gastronomski dom i prezentuju beogradskim gurmanima svoje različite kulinarske filozofije. Ne dobija se često prilika da se na jednom mestu proba hrana ovakva tri kuvara, a za to su ostale još dve prilike. Gastro turneja Vanje Puškara, osnivača New Balkan Cuisine, Nenada Jovanovića, šefa kuhinje restorana Credo i Ajka Cimera, kulinarskog direktora restorana The Square, počela je u petak, 9. novembra u restoranu Old Mill Belgrade Larder. Druga večera biće održana u restoranu Credo 23. novembra, a treća u restoranu The Square 7. decembra.

Pred početak večere u restoranu Old Mill Belgrade Larder gastro mediji pozvani su na degustaciju zalogaja koje su napravila tri sjajna šefa, i na "čašicu" razgovora sa njima.

Šef Nenad Jovanović, od koga je potekla inicijativa za ovu seriju večera, rekao je da Beograd ima čime da se ponosi kada je hrana u pitanju:

- Pokušavamo da na neki drugi način predstavimo šta se "kuva" na beogradskoj gastro sceni i da predstavimo neke nove ljude i nove ukuse. Želja nam je da pokažemo da se na našoj sceni poboljšavaju stvari - rekao je Nenad Jovanović.
Vanja Puškar potvrdio je njegove reči:

- Stvari idu na bolje i to nama kuvarima jako olakšava situaciju i daje nam mogućnost da se ostvarimo. A ovaj događaj, koji je potpuno spontano predložio kolega Nenad, daje nama kuvarima šansu da manje pričamo, a više radimo, i da damo dodatni doprinos razvoju restoraterstva u Srbiji i Beogradu.



Ajk Cimer je rekao da se nada da će ovo dešavanje prerasti u tradiciju:

- Veoma sam ponosan na to što sam jedini šef na ovom događaju koji nije iz Srbije. Drago mi je zbog toga što ću povesti ljude iz Srbije na ovo gastronomsko putovanje puno sjajnih ideja. Nadam se da je ovo početak dešavanja koje će se još puno puta dešavati - rekao je Cimer.

Cimer je govorio i o svom specifičnom kulinarskom stilu koji je za veoma kratko vreme oduševio Beograđane:

- Trebalo mi je dugo vremena da stvorim svoj specifični stil, a i dalje ga stvaram. Svaki meni koji stvaram je izraz mojih iskustava, putovanja i moje filozofije kuvanja. Neke stvari na meniju su ostale suštinski iste tokom decenija, kao što je gravlaks - od devedesetih do danas menjao sam garnirung, veličinu porcije, ali je jelo ostalo u osnovi isto - rekao je Ajk Cimer.

Učesnici ove jako zanimljive kulinarske turneje složili su se da su ekonomske prilike u zemlji takve da nije realno očekivati od publike da previše eksperimentiše po restoranima:

- Nismo još uvek u takvoj poziciji da ljudi mogu da izdvoje veću sumu novca za obrok i da sa njega odu razočarani, jer im se nisu ispunila očekivanja. Ljudi nemaju ni dovoljno iskustva sa degustacionim menijima, nisu navikli da odvoje vreme i zaista se posvete uživanju u hrani. Ali, treba nam malo stpljenja. Degustacioni meniji implementirani su u dosta restorana i stvari se kreću na bolje - rekao je Vanja Puškar. On je rekao i da je njegov cilj kao šefa da se ljudi ne vezuju za stavke na meniju i za vinske etikete:

- Kada mi se pokvari automobil, ja ne govorim majstoru da uradi ovo ili ono, nego mu kažem "ovde nešto lupa, popravi mi to". Moja želja je da ljudi koji dođu u restoran ne budu opterećeni konkretnim jelima i vinima. Ja volim da se ljudi vežu za moj stil kuvanja i mislim da je to najveći kompliment šefu. Najveći uspeh je kada ste ti i gost istomišljenici i kada razmenjujete iskustva i zajedno uživate.

Tri šefa su se složila sa tezom Vanje Puškara da smo mi trenutno najdostupnija globalna egzotika i da naša zemlja može da ponudi jako širok spektar ukusa i da ima priliku da postane regionalni gastronomski epicentar. Ovakvi događaji , koji spajaju ono najbolje što naša gastronomija ima da ponudi, svakako su odličan korak u pravom smeru.