Početna»Novosti»Počela je Nedelja italijanske kuhinje u svetu
14.11.2022.

Počela je Nedelja italijanske kuhinje u svetu

Na programu su kursevi, predavanja, promocije i degustacije vina, sireva i ulja, a restorani nude degustacione menije posvećene Italiji

novost počela je nedelja italijanske kuhinje u svetu vinski magazin vino fino
Danas je počela Nedelja italijanske kuhinje u svetu, inicijativa koja slavi gastronomsko nasleđe Italije. Kalendar ovogodišnje Nedelje italijanske kuhinje veoma je bogat inicijativama koje se kreću od distribucije u velikim trgovinskim lancima do e-trgovine, od sastanaka između proizvođača i uvoznika italijanskih proizvoda, do naučnih seminara. Na programu su i profesionalne degustacije vina, sireva i ulja organizovane u saradnji sa italijanskim konzorcijumima, kao i degustacioni meniji u pojedinim italijanskim restoranima i picerijama koje su se priključile inicijativi.

Takođe, jedan deo posvećen je mladima, uz “Vreme je za pizzu” kurseve koje drže poznati italijanski kuvari u hotelijerskim školama u Srbiji i druženje, zahvaljujući dobrotvornoj večeri baziranoj na italijanskim jelima u saradnji sa UNHCR-om, namenjenoj izbeglicama u Srbiji.

Na današnjem programu Nedelje italijanske kuhinje u svetu je Delicacy Monday, dobrotvorna večera u KC Grad koju priprema šef Frančesko Nikolai u saradnji sa UNHCR, CRP i Ugostiteljsko-turističkom školom, a restorani Endorfin, La Cucina, Pizza Pomodoro, Saporito i Insolita predstaviće svoje degustacione menije posvećene Nedelji italijanske kuhinje. U utorak će šef Dijego Bonđovani sresti sa studentima Visoke hotelijerske škole, a uveće će u Ambasadi Italije biti održana gala večera koju priprema šef Danijele Moreti. U sredu, na redu su degustacija vina u Palati Italije i događaj Vreme je za picu, besplatno deljenje pice u tri picerije u Beogradu – Al Forno, Pietra i Trattoria Campania. Četvrtak je posvećen predavanjima i radionicama o mocarelli od bivoljeg mleka, maslinovom ulju i parmezanu. a glavni događaj u petak je Sajam ‘Made in Italy’, koji u hotelu Majestic di Belgrado priređuje Komora italijansko-srpskih privrednika.

Krajem prošle nedelje, na predstavljanju Nedelje italijanske kuhinje u svetu, ambasador Italije u Srbiji Luka Gori istakao je da je italijanska kuhinja simbol kvaliteta na globalnom nivou.

- Naš je cilj da podignemo svest o inovativnoj i održivoj Italiji i u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Širenje znanja o originalnim proizvodima Made in Italy znači i boriti se protiv fenomena „Italian sounding“ (“zvuči italijanski”) i pružiti tačne informacije potrošačima o nutritivnim vrednostima naših delikatesa - zaključio je ambasador Gori.Inicijativu organizuje Ambasada Italije, u saradnji sa članovima Sistema Italije u Srbiji (Agencija ICE, Institut za kulturu, Komora italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrija Srbija).