Početna»Novosti»Ponovo objavljen vinski vodič Salvadora Dalija
09.12.2017.

Ponovo objavljen vinski vodič Salvadora Dalija

Knjiga Galina vina posvećena je dvema ljubavima Salvadora Dalija - njegovoj životnoj pratilji Gali i vinima koje su oboje voleli

novost ponovo objavljen vinski vodič salvadora dalija vinski magazin vino fino
Čuvena kuća Taschen nedavno je objavila luksuzno novo izdanje knjige Salvadora Dalija Galina vina, posvećeno dvema velikim ljubavima nadrealističkog slikara - njegovoj supruzi Gali i dobrim vinima. Knjiga je nastala 1977. kao nastavak knjige Les Diners de Gala, koju je posvetio svojoj legendarnoj ljubavi prema raskošnim jelima.

Ova knjiga je raskošan i neobičan vodič kroz svet vina sa oko 140 ilustracija napravljenim u karakterističnom Dalijevom stilu. Prvi deo knjige nosi naziv Deset božanstvenih Dalijevih vina i govori o velikim vinskim regijama kao što je Bordo. Drugi deo, Deset Galinih vina predlaže novi način klasifikacije vina, ne po tradicionalnim osobinama već po emocijama i pojmovima kao što su frivolnost, senzualnost, nemogućnost...Ovaj deo istražuje način na koji vina, po Dalijevim rečima, "zadiru u beskrajna prostranstva duše" i bavi se odnosom sećanja i ukusa.

Kritičari kažu da je najsnažniji deo knjige onaj koji se bavi uparivanjem vina i hrane i opisivanjem vina kroz neobične crtice. Tako se za jednu vrstu vina, koju su Dali i njegovi saradnici nazvali vinima velikodušnosti, kaže: "Vi ste slasni pratioci gledanja televizije, vi ste vina za krstarenja, za dane depresije, za ljubavne sastanke".

Bogato ilustrovana knjiga svakako nije preskupa za one koji žele da na polici imaju ovako neobičan vinski vodič: njena cena je 50 dolara.