Idejni tvorac restorana
Dragoljub koji je pre nekoliko dana otvoren u srcu Beograda jeste poznati šef
Vanja Puškar. On je kroz svoju kuhinju i u novom restoranu spojio modernu interpretaciju jela i namirnica sa Balkana.
Dragoljub ima dosta složenu istoriju koja je počela otvaranjem restorana
Tisa u Bulevaru kralja Aleksandra. Restoran je posle promenio ime u Dragoljub, a onda i nakon nekoliko meseci i lokaciju, sada u samom srcu boemskog Beograda, u Svetogorskoj 17.
- Ideja o kafani postoji već dugo, a sada je dobila i svoj dom. Želeli smo da se veže za lokaciju koja ima kulturnu i ugostiteljsku težinu, a ovaj prostor upravo to nosi sa sobom - kaže Puškar.
U novom Dragoljubu gosti mogu uživati u mirnoj bašti, dok je unutrašnji prostor podeljen na dva nivoa – intimni sprat za manja okupljanja i donji nivo gde od 17 časova počinje cocktail
& snack koncept kreiran sa Vladom Simićem, čuvenim miksologom i osnivačem škole Bartenders710.
Na meniju su jela koja asociraju na poznate kafanske klasike, ali obrađena kroz savremenu prizmu. Za doručak preporučuju zapečena jaja u ajvaru, cicvaru sa bukovačama pečenim na ćumuru i tople uštipke. Od predjela tu su zapečeni sir sa medom i suvim jagodama, heljdine rolnice sa karamelizovanim orasima – prepoznatljiv starter iz Tise kao i suve šljive punjene kozijim sirom i mangulica lardom.
Tokom otvaranja degustirana su jela sa menija novog DragoljubaGlavna jela predstavljaju omaž srpskoj kafani pa se gostima služe juneći ribić u jagnjećoj maramici i jagnjetina „Kapama stil”, pa sve do klasika poput pljeskavice sa đubekom i Leskovačke mućkalice. U delu bez mesa gosti mogu probati bukovače u kremu od kukuruza ili kelj sa misom i knedlom. Od deserata - palačinke u vinskom šatou za dvoje, kolač sa suvom šljivom i slanom karamelom, kao i lagani limun krem sa narom i hrskavim mrvicama.
Svakog dana u ponudi je i dnevni meni sa tradicionalnim jelima poput punjenih paprika s pireom, đuveča sa svinjskom potrbušinom, čorbastog pasulja s domaćom kobasicom ili pastrmke sa krompir salatom.
Bar meni nudi zalogaje koji prate ritam večeri: lardo od mangulice, tostiran hleb sa puterom od koštane srži, vafle sa brizlama…
Sve to prati pažljivo odabrana karta vina, rakija i koktela koji promovišu domaće proizvođače i lokalne sastojke.
Nakon otvaranja Dragoljuba u centru grada, uskoro očekujemo i otvaranje novog restorana Vanje Puškara pod imenom Vid.
Vanja Puškar, idejni tvorac koncepta New Balkan Cuisine