Početna»Novosti»Ponovo radi Dragoljub
01.10.2025.

Ponovo radi Dragoljub

Na mestu na kom se u Begradu nalazila prva diskoteka, a kasnije vrlo popularan klub Šećer, otvoren je Dragoljub, kafana na New Balkan Cuisine način

novost ponovo radi dragoljub vinski magazin vino fino
Idejni tvorac restorana Dragoljub koji je pre nekoliko dana otvoren u srcu Beograda jeste poznati šef Vanja Puškar. On je kroz svoju kuhinju i u novom restoranu spojio modernu interpretaciju jela i namirnica sa Balkana.

Dragoljub ima dosta složenu istoriju koja je počela otvaranjem restorana Tisa u Bulevaru kralja Aleksandra. Restoran je posle promenio ime u Dragoljub, a onda i nakon nekoliko meseci i lokaciju, sada u samom srcu boemskog Beograda, u Svetogorskoj 17.

- Ideja o kafani postoji već dugo, a sada je dobila i svoj dom. Želeli smo da se veže za lokaciju koja ima kulturnu i ugostiteljsku težinu, a ovaj prostor upravo to nosi sa sobom - kaže Puškar.

U novom Dragoljubu gosti mogu uživati u mirnoj bašti, dok je unutrašnji prostor podeljen na dva nivoa – intimni sprat za manja okupljanja i donji nivo gde od 17 časova počinje cocktail & snack koncept kreiran sa Vladom Simićem, čuvenim miksologom i osnivačem škole Bartenders710.

Na meniju su jela koja asociraju na poznate kafanske klasike, ali obrađena kroz savremenu prizmu. Za doručak preporučuju zapečena jaja u ajvaru, cicvaru sa bukovačama pečenim na ćumuru i tople uštipke. Od predjela tu su zapečeni sir sa medom i suvim jagodama, heljdine rolnice sa karamelizovanim orasima – prepoznatljiv starter iz Tise kao i suve šljive punjene kozijim sirom i mangulica lardom.

Tokom otvaranja degustirana su jela sa menija novog Dragoljuba

Glavna jela predstavljaju omaž srpskoj kafani pa se gostima služe juneći ribić u jagnjećoj maramici i jagnjetina „Kapama stil”, pa sve do klasika poput pljeskavice sa đubekom i Leskovačke mućkalice. U delu bez mesa gosti mogu probati bukovače u kremu od kukuruza ili kelj sa misom i knedlom. Od deserata - palačinke u vinskom šatou za dvoje, kolač sa suvom šljivom i slanom karamelom, kao i lagani limun krem sa narom i hrskavim mrvicama.

Svakog dana u ponudi je i dnevni meni sa tradicionalnim jelima poput punjenih paprika s pireom, đuveča sa svinjskom potrbušinom, čorbastog pasulja s domaćom kobasicom ili pastrmke sa krompir salatom.

Bar meni nudi zalogaje koji prate ritam večeri: lardo od mangulice, tostiran hleb sa puterom od koštane srži, vafle sa brizlama…

Sve to prati pažljivo odabrana karta vina, rakija i koktela koji promovišu domaće proizvođače i lokalne sastojke.

Nakon otvaranja Dragoljuba u centru grada, uskoro očekujemo i otvaranje novog restorana Vanje Puškara pod imenom Vid.

Vanja Puškar, idejni tvorac koncepta New Balkan Cuisine