Jedna od velikih noćnih mora ljubitelja vina je - kvarenje vina usled lošeg čepa, a pojam "corked" znači da vino više nije za upotrebu. Čak i povremenim vinopijama povremeno se događa da u vinu nanjuše najneželjeniji miris u čaši, onaj koji bocu u potpunosti "diskvalifikuje". Najveći svetski proizvođač prirodne plute, kompanija Amorim, tvrdi da je pronašla način da u potpunosti ukloni mogućnost za stvaranje jedinjenja po imenu TCA ili trihloroanizol, koje nastaje kada plesan u pluti reaguje sa određenim sredstvima za čišćenje i sterilizaciju vinskih boca.
U sedištu portugalskog diva Amorim saopštili su da su ovaj problem u potpunosti rešili, i to bez posezanja za alternativnim materijalima - oni tvrde da su izumeli metod koji će plutene zapušače učiniti imunim na stvaranje trihloroanizola.
- Od sledećeg decembra moći ćemo da pružimo garanciju da naši čepovi ni u jednom slučaju neće dovesti do zadržavanja trihloroanizola - rekao je Antonio Amorim, direktor kompanije Amorim.
- Naša nova procedura u potpunosti uklanja TCA - ambiciozno je dodao.
Sam postupak je apsolutna tajna, pošto je još uvek u proceduri odobravanja patenta i otkrivanje bilo kog dela procedure u ovom trenutku moglo bi imati katastrofalne posledice za čuvenu kompaniju.
Ako se pokaže da su navodi kompanije Amorim istiniti - a u ozbiljnost čelnika ove kuće uopšte ne treba sumnjati - dobitak će biti ogroman, pošto se finansijski gubici uzrokovani pokvarenom aromom vina prelivaju na celu industriju, od proizvođača, preko trgovaca, do vlasnika restorana koji uvek računaju sa time da će jedan deo vrhunskih vina biti prosut u slivnik.