Početna»Novosti»Poslednja šansa upravo služi poslednje kafe
06.06.2024.

Poslednja šansa upravo služi poslednje kafe

Uoči trajnog zatvaranja, bašta čuvene kafane na Tašmajdanu je puna, osoblje radi sa osmehom, i vreme je savršeno za oproštaj sa legendarnim lokalom

novost poslednja šansa upravo služi poslednje kafe vinski magazin vino fino
Četvrtak, 6. juni 2024. ostaće zapamćen kao poslednji radni dan za Poslednju šansu, kultni beogradski lokal smešten u Tašmajdanskom parku, mesto na kome su se gotovo šezdeset godina susretale mnoge generacije.

Iako se ovaj rasplet naslućivao već četiri godine, ostali smo zatečeni njime, i pozvali smo Šansu da proverimo da li je ovaj dan, savršen za kafu, hladno pivo ili kokakolu u bašti lokala otvorenog pre više od šezdeset godina, ujedno i stvarna poslednja šansa da se uživa u udobnoj kafani na obodu jednog od najlepših parkova u gradu.

- Istina je. Danas nam je poslednji radni dan i mnogo nam je žao zbog toga. Ne verujem da će se Poslednja šansa otvarati na nekom drugom mestu, nažalost - kratko su nam rekli u Šansi, a ništa više nismo saznali ni pri kratkom obilasku Šanse: jedini vidljivi trag da se lokal zatvara je mala, papirna poruka sa poslednjim pozdravom starim gostima.Bašta je puna gostiju, osoblje radi sa osmehom, deca trče pored stolova i stvaraju iste one uspomene koje imamo i mi nešto stariji, na udobno mesto u senci velikog drveća koje je generacijama nudilo predah, prvo od igre u parku a potom i od ozbiljnih varoških obaveza.

Kako otkriva N1, čuvena Šansa se zatvara jer je vlasniku Ratku Vukadinoviću pre pet godina istekao ugovor koji je imao sa Sportskim centrom Tašmajdan, a zahtev za produžavanje ugovora je odbijen sa argumentacijom da SC Tašmajdan, koji je u prethodnom periodu postao gradsko preduzeće, nema ekonomski interes za nastavak saradnje.Nakon što se vrata Šanse zaključaju, stari vlasnici predaće, u ponedeljak, ključeve upravi Sportskog centra Tašmajdana, a ostaje da se vidi šta će niknuti na mestu čuvene kafane.

Poslednja šansa, inače, počela je sa radom šezdesetih godina prošlog veka pod imenom Taš kafe, i zaista je bila poslednja šansa za prestoničke noćobdije, ljude koji su čekali prve vozove i autobuse i ostale kafanske noćne ptice: tek 1982. godine Beograd je dobio druge lokale koji rade noću.