Mišel Šaputje, poznati francuski vinar i negocijant na čelu vinarije Maison M. Chapoutier, jedne od najpoznatijih vinskih kuća iz doline Rone, ima radikalan predlog za korekciju kvaliteta vina u vremenu klimatskih promena: dodati vodu kako vina ne bi bila isuviše koncentrisana!
Šaputje je na konferenciji održanoj 29. marta u Gradu vina (Cité du Vin) u Bordou rekao da je svestan da ga njegova ideja za popravljanje isuviše snažnih vina čini usamljenikom u vinskom poslu.
- Svi se sprdaju sa mnom, ali treba znati da ja ne govorim o razvodnjavanju vina, već o rehidraciji - rekao je Šaputje, objasnivši da mu je cilj da vrati balans kada su u pitanju tehnička i fenolna zrelost vina. On se zapitao, kako je preneo francuski Vitisphere, "koliko daleko možemo ići kada je u pitanju procenat alkohola?"
- Imam jedan vinograd sa potencijalnom produkcijom od 40 hektolitara po hektaru, i jasno mi je da, kako bih dobio vino zrelih tanina, moram da kroz isparavanje izgubim jednu količinu vina, na kraju dobivši 34 hektolitara po hektaru. Zašto ne bih dodao 6 hektolitara vode po hektaru, kako bih nadoknadio ono što je izgubljeno isparavanjem?
Šaputje se na konferenciji prisetio i snažnih vina iz berbe 2003. koja je opisana kao sezona izuzetno koncentrisanih vina. On je podsetio učesnike da se tokom degustacije tih vina ponekad dodavala kašika vode u vino kako bi mu se vratile finese i lakoća arome.
U Francuskoj, kako navodi Vitisphere, vlasti trenutno ni ne razmišljaju o dozvoli vinarima da dodaju vodu u vino. Francuski internet magazin koji svakodnevno donosi pregled francuske vinske scene u zaključku teksta predlaže Šaputjeu da, ako već ne može da dodaje vodu u vino tokom proizvodnje, u svoja vina dodaje vodu ili - kockice leda.