Početna»Novosti»Pozni mraz je poštedeo vinograde u Srbiji!
26.04.2017.

Pozni mraz je poštedeo vinograde u Srbiji!

Temperature se uglavnom nisu spuštale ispod kritične granice, a neki vinari su, nalik na kolege iz Burgundije, sproveli vrlo aktivne mere za spašavanje vinograda

novost pozni mraz je poštedeo vinograde u srbiji vinski magazin vino fino

Naši vinogradari kažu da pozni nalet zime nije naneo veliku štetu vinovoj lozi, a neki od njih su u kritičnom periodu branili vinograde vatrom i dimnim zavesama

Pozni talas zime do pre samo nekoliko dana prekrivao je Evropu. Francuski vinari, suočeni sa sibirskim temperaturama u aprilu, borili su se protiv zime tradicionalnim paljenjem vatri između čokota vinograda, a sada utvrđuju kolika je šteta naneta vinogradima u Burgundiji, gde su temperature bile najniže. U Srbiji je mraz, kako se čini, u najvećoj meri poštedeo vinograde. Temperature se uglavnom nisu spuštale ispod kritične granice, a neki vinari su, nalik na kolege iz Burgundije, sproveli vrlo aktivne mere za spašavanje vinograda.

Dijana Milić iz vinarije Pusula čiji se zasadi nalaze u Pocerini kaže da je mraz pogodio njihove vinograde, ali da su primenili sve u tom trenutku dostupne mere zaštite i da se nadaju najboljem:

- Posle ovih temperaturnih šokova, tek treba da utvrdimo da li su mere odbrane urodile plodom ili nisu, mada smo optimisti. Bilo je snega, bilo je mraza, ali temperatura nije silazila ispod minus dva, a lastari bi trebalo da izdrže i temperaturu dva stepena manju od toga.

Dijana Milić kaže da su uradili sve što je u njihovoj moći da spreče štetu od mraza:

- Prskali smo čokote i pravili dimne zavese. Nismo palili vatre između svih redova, već na krajevima vinograda. Sve ove mere mi uvek imamo unapred spremne jer se vino pravi u vinogradu i mora se misliti na sve. Imali smo plan i da prskamo preparatima na bazi aminokiselina ali zbog velike količine kiše traktori od blata nisu mogli da uđu u vinograd - rekla je Dijana Milić.

Ivan Trivanović iz erdevičke vinarije Trivanović kaže da je ova kuća pretrpela minimalnu štetu na čokotima.

- Nisam imao veliku štetu, možda je jedan promil proizvodnje stradao, ako i toliko. Čovek nikad ne zna u kojoj će meri mraz oštetiti vinograde, to zavisi od mnogo faktora - položaja vinograda, vetra...Mi smo imali sreće - govori Trivanović za Vino & Fino.


OGROMNA ŠTETA U FRANCUSKIM VINOGRADIMA
Francuski vinogradi teško su stradali tokom naleta mraza. U Šampanji je uništeno od 20 do 50 procenata berbe. Oblast Od u Lanždoku je, kako navodi Frederik Ruane, predsednik lokalne vinogradarske asocijacije, pretrpela ogromnu štetu.

- Neki zasadi potpuno su uništeni – naveo je.

U dolini Loare stradala je jedna petina berbe, a verovatno bi stradalo i više da se vinogradari nisu ujedinili i zajedno finansirali drastične mere protiv mraza, kao što je smanjenje vlage u vazduhu uz pomoć flote helikoptera.

U Alzasu su čokoti gevirctraminera toliko stradali da, po rečima lokalnih vinogradara, njihovo lišće izgleda kao lišće duvana.


Mija Radovanović, vlasnik vinarije Radovanović čiji se vinogradi nalaze u srcu Šumadije, kaže da je kod njega sve prošlo u najboljem redu.

- Kod nas nije takav teren da postoji velika opasnost od poznog mraza i mi to nikada nismo imali. Ipak, sve smo pregledali i nismo pretrpeli nikakvu štetu - govori Radovanović.

Mirko Niškanović, enolog vinarije Deurić takođe kaže da je u vinogradima ove kuće zimski talas protekao u skladu sa očekivanjima.

- Temperatura nije pala toliko da bi oštetila vinograd, a sada je sva opasnost prošla - kaže Niškanović.

Ista je situacija i u vinariji Zvonko Bogdan, čiji su vinogradi u blizini Palićkog jezera dobro podneli hladnoću.

Srđan Lukajić iz ove vinarije kaže da su u velikim vinogradima mogućnosti za zaštitu od mraza vrlo ograničene.

- Da je temperatura, kao ponegde na jugu Srbije, otišla u jak minus, bilo bi problema ali to se nije desilo i vrlo smo zadovoljni kako napreduje ovogodišnji rod. Znam da je u Francuskoj paljena vatra između čokota ali tu govorimo o vinarijama koje na malim parcelama prave grožđe za vina od 100 evra i više. Mi imamo vinograd od više desetina hektara i teško bismo uradili tako nešto. Ono što smo mogli, i što smo uradili, je da dan pred dolazak mraza tretiramo vinovu lozu aminokiselinama - kaže Lukajić.

Uprkos tome što je mraz ozbiljno oštetio prizemne kulture, pre svega maline, i drveće koje je u tom periodu bilo u cvatu, vinogradi u Srbiji „pregurali“ su ovo iskušenje, a vinogradari ulaze u topli period godine sa nadom da je pred njima dobra berba.