Početna»Novosti»POZNI MRAZ PONOVO UGROŽAVA VINOGRADE
07.04.2021.

POZNI MRAZ PONOVO UGROŽAVA VINOGRADE

Francuski vinogradari već tri dana se bore sa mrazom, a aprilski sneg u Srbiji, kažu naši vinari, za sada nije ozbiljno ugrozio čokote u vinogradima Srbije

novost pozni mraz ponovo ugroŽava vinograde vinski magazin vino fino
Vatrom protiv mraza u vinogradima Burgundije
Veoma kasni mraz ponovo je teško ugrozio vinograde širom Francuske, zabrinjavajući i vinare u Srbiji, budući da su delovi zemlje sinoć bili pogođeni niskim temperaturama, ali i snegom. Ipak, naši vinari za sada ne brinu, budući da je loza još uvek uglavnom u fazi suzenja, odnosno, nema opasnosti po mlade pupoljke koji se još uvek nisu formirali.

- Temperatura je sinoć išla maksimalno do minus dva ili tri stepena i to vrlo kratak period, a to za lozu, čak i da ima razvijenih rodnih pupoljaka, nije opasno. Tek ako se temperatura spusti ispod minus 5 stepeni, vinogradi će biti ozbiljnije ugoroženi – kaže enolog Srđan Lukajić iz vinarije Zvonko Bogdan.

Slično misle i vinari iz Šumadije sa kojima smo razgovarali, iako prognoza za naredna dva dana najvljuje temperature i do minus 6. Na istoku Srbije mraza nije ni bilo, a meteorolozi ga i ne najavljuju.

U Francuskoj je situacija dramatičnija, pa se kao i prethodnih par godina, po društvenim mrežama šire snimci vinogradara iz Burgundije koji su se cele noći vatrama između čokota i špalira borili protiv mraza, a u najgore pogođenim zonama temperatura se spustila i ispod minus šest stepeni Celzijusa na visini od 30 santimetara iznad zemlje, što za vinogradare često označava označava propalu berbu u tom vinogradu. U Šampanji se temperatura ponegde spustila i do minus osam u ranim jutarnjim satima, a mraz se očekuje i u narednim danima.

Bazil Poltje iz organizacije CIVC koja okuplja vinare, vinogradare i pripadnike svih ostalih profesija uključenih u vinarstvo Šampanje kaže da je cela regija ugrožena.

- Pino menije će biti u najvećoj meri pošteđen zato što kasnije sazreva od pino noara, a naročito od šardonea - govori Poltje.

U Šabliju u Burgundiji jutarnji mraz već tri dana pravi probleme lozi, a baš iz Burgundije stižu snimci vinograda u kojima, pre svega pomoću vatre, traje uporna borba za svaki čokot.

Dolina Rone i Provansa su do sada uglavnom izbegle talas mraza, zahvaljujući povoljnim pravcima vetra koji su tamošnje vinograde zaštitili od najgore hladnoće. Meteorološka prognoza, doduše, pokazuje da bi se ovo moglo izmeniti već noćas i da bi se najnoviji talas poznog mraza mogao proširiti i na ove oblasti.

Povezani unosi