Početna»Novosti»Pre 3.500 godina vino se pilo iz jednokratnih čaša!
05.02.2020.

Pre 3.500 godina vino se pilo iz jednokratnih čaša!

Minojska civilizacija ostavila je za sobom hiljade glinenih sudova za vino, koji su se koristili na festivalima i potom bacali

novost pre 3500 godina vino se pilo iz jednokratnih čaša vinski magazin vino fino

Izložba posvećena smeću, priređena u Britanskom muzeju, bila je još jedna prilika da se učestvuje u polemici o održivom razvoju čovečanstva koje iz veka u vek generiše sve veće količine otpada. Jedan od najzanimljivijih predmeta bila je i jednokratna čaša za vino koja se koristila u minojskoj civilizaciji čiji je centar bio na Kritu, a uništenoj u erupciji vulkana Tera u drugom milenijumu pre nove ere. U pitanju je predmet niskog kvaliteta izrade, koii se koristio za ispijanje vina tokom festivala i sličnih događaja, i nakon toga bacao, prenosi internet magazin Drinks Business

Pripadnici ove srećne i bogate civilizacije rado su posećivali događaje kao što je izuzetno opasno takmičenje u preskakanju pomahnitalih bikova, a bogati trgovci i vladari koji su sponzorisali ovakve događaje nisu propuštali nijednu priliku da pokažu svoje bogatstvo. Jednokratne čaše za vino bile s još jedan od načina da se demonstira lično bogatstvo i moć, rekla je kustos izložbe Džulija Farli.

- Ljudi se uvek iznenade kada saznaju da su jednokratne čaše stare više hiljada godina i da nisu nastale u našem potrošaćkom društvu - rekla je Džulija Farli.

Ovakvih čaša je na Kritu pronađeno na hiljade, što svedoči što o minojskoj ogromnoj ljubavi prema vinu, što o tome da ni antičke civilizacije nisu bile imune na zagađivanje prirodne sredine.