Početna»Novosti»Predstavljena nova etiketa vina Mouton Rothschild
29.11.2017.

Predstavljena nova etiketa vina Mouton Rothschild

Etiketu je dizajnirao umetnik Gerhard Rihter, apstraktni slikar čije slike obaraju rekorde u postignutoj ceni za dela živih umetnika

novost predstavljena nova etiketa vina mouton rothschild vinski magazin vino fino
Upravo predstavljena nova etiketa vina Mouton Rothschild 2015 privukla je pažnju vinoljubaca hrabrim apstraktnim likovnim postupkom u kome se stapaju fotografija i slikanje. Etiketu je dizajnirao umetnik Gerhard Rihter, pomoću postupka koji je autor nazvalo "fluks" i opisao ga kao proces koji je istovremeno nasumičan i pažljivo pripremljen.

Rihterova etiketa sasvim je u skladu sa politikom čuvene kuće koja još od 1925. angažuje poznate umetnike da osmisle vizuelni identitet ovog velikog vina. Među umetnicima koji su na ovakav način ostani zabeleženi u vinskoj istoriji su Salvador Dali, Huan Miro, Mark Šagal, Pablo Pikaso, Endi Vorhol, Džef Kuns...

- Proces uključuje nanošenje sloja boje na pleksiklas, na koji se potom pritiska staklena ploča. Tek kada slika dobije konačnu formu dve ploče se pričvršćuju jedna za drugu. Tokom procesa razlivanja boje umetnik fotografiše nastalu sliku i bira onu fotografiju na kojoj je zabeležen trenutak prolazne vizuelne harmonije - navode u kući Muton Rotšild.

Gerhard Rihter rođen je 1932. godine i najpoznatiji je po svojoj fuziji fotografije i slikarstva. Pre dve godine njegova slika Abstraktes Bild postigla je rekordnu cenu za delo živog autora: na aukciji u Sotbiju prodata je za astronomskih 35 miliona evra. Naravno, nije poznato koliko novca je Rihter dobio za ovaj značajan posao za Muton Rotšild. Poznato je samo da su ovog umetnika odabrali lično vlasnici kuće i pripadnici ove drevne evropske porodice, Kamij i Filip Serevs de Rotšild, i Žilijen de Bomarše de Rotšild.