Početna»Novosti»Predstavljena nova vina kuće Lastar
28.11.2019.

Predstavljena nova vina kuće Lastar

Prva premijera novog penušavca Lastar Brut 2016, pino noara Triangl 2017 i crvene bordovske kupaže iz iste godine održana je u Beogradu

novost predstavljena nova vina kuće lastar vinski magazin vino fino
Vinarija Lastar predstavila je brojnoj publici tri svoje nove etikete u beogradskom hotelu Metropol Palace. O vinima koje će se na tržištu pojaviti krajem godine govorio je enolog Mladen Dragojlović. Uz zvuke saksofona u izvođenju Nikole Lončara, u vinima su uživali brojni gosti iz sveta vina, distributeri, vlasnici vinarija, predstavnici medija, kao i gosti iz regiona i ambasador Hrvatske u Srbiji.

Veče je počelo penušavim vinom Lastar Brut 2016, stvorenim isključivo od šardonea, tradicionalnom metodom sa drugom fermentacijom u boci. Sveže arome donose karakter jabuke, ananasa i kruške, uz note biskvita i korice hleba. Već sada dovoljno kompleksan, ovaj kremasti i puni penušavac tek očekuje razvoj tokom odležavanja.

Usledio je Pinot noir Triangl 2017 koji nastaje isključivo u najboljim godinama, posebnom selekcijom. Snažan, a ujedno i elegantan, ovaj pino izrazito je kompleksnog mirisa sa aromama šljive, brusnice, maline, karanfilića i cimeta, uz obilje tercijarnih aroma karakterističnih za ovu sortu. Na nepcima je pun, mekan i veoma skladan.

U kupaži Merlot-Cabernet Franc 2017 dominira karakter merloa, prepoznatljiv u aromama svežeg crvenog i crnog voća, dok se kaberne fran otkriva u notama crnih ribizli, sveže kupine i začinima poput zelenog bibera. Sve to ogrnuto je plemenitim mirisima kvalitetnog hrasta, sa tonovima slatkih začina, duvana i kedrovine. Najsnažniji argumet Lastarove kupaže ipak je raskošna punoća na nepcima, lišena masivnosti. Uprkos intenzivnom i slojevitom ukusu i alkoholu koji meri 15%, ovo vino je pre svega elegantno, sa intrigantnom svežinom i čvrstim karakterom somotastih tanina.