Početna»Novosti»PREKO MEHURIĆA DO ZVEZDA: SERBIAN SPARKLING WINE COMPETITION 2016
15.11.2016.

PREKO MEHURIĆA DO ZVEZDA: SERBIAN SPARKLING WINE COMPETITION 2016

Vuk Vuletić šampion takmičenja za somelijere u poznavanju penušavih vina

novost preko mehuriĆa do zvezda serbian sparkling wine competition 2016 vinski magazin vino fino
Pobednik drugog po redu takmičenju somelijera posvećenom penušavim vinima Serbian Sparkling Competition 2016 je Vuk Vuletić, somelijer koji radi u hotelu Square Nine u Beogradu. Takmičenje, koje je organizovalo Udruženje somelijera Srbije SERSA, održano je 13. novembra u hotelu Hyatt, a na njemu se nadmetalo jedanaest somelijera.

Pobednik Vuk Vuletić kaže da je jako zadovoljan ovim događajem koji je preboleo, kako je rekao, neke "dečje bolesti" i dodao da je ovo bila prilika i da se međunarodnim stručnjacima predstave penušava vina iz Srbije:

- Takmičenje je bilo izvrsno. Prošlogodišnje takmičenje, prvo, patilo je od nakih sitnih nedostataka. Sada se vidi da se mnogo ozbiljnije radilo na organizaciji, discipline su malo promenjene, sve je znatno bolje. Meni je drago zbog toga što su međunarodne sudije, gospoda iz Turske, sa Kipra i Rumunije - s tim što Rumun radi u Bristolu u Engleskoj - jako zadovoljne našim penušavim vinima. S obzirom na to da se ona kod nas prave tek sedam ili osam godina, možemo biti ponosni na njih. Gospodin iz Turske je bio toliko oduševljen da je tražio "double magnum" flašu našeg penušavca, ne znajući da nemamo još ni "magnume" - ispričao je Vuletić.



Predsednik SERSA, Dejan Živkoski, kaže da je ovo dešavanje bilo, u izvesnom smislu, trening pred veliki vinski događaj:

- Ovo je jedino takmičenje kod nas koje za temu ima samo penušava vina. Ni u Evropi to nije tako često. Nemci to rade, ali malo teatralno, Francuzi to rade, ipak, ozbiljnije, postoji takmičenje i u Španiji...Ovaj događaj je, zapravo, za nas trening pred veliko nacionalno prvenstvo za somelijere koje je zakazano za sledeću godinu - kaže Živkoski, i dodaje da je konkurencija među takmičarima bila izuzetno oštra:

- Opšti utisak o takmičarima je veoma dobar, što su rekle i međunarodne sudije. Bilo je puno treme kod nekih, a kod nekih je nije bilo uopšte. Utisak je da imamo izuzetno dobre somelijere, a kolega iz Rumunije rekao mi je da treba da što više njih zadržimo u Srbiji. Pobednik je veoma zadovoljan svojom nagradom, putovanjem u Francusku na koje će poći 23. novembra. A mi smo veoma zadovoljni njegovim nastupom. Spremao se za takmičenje tokom celog leta. Kupio je puno knjiga o svom pozivu i vidi se da one nisu skupljale prašinu - rekao je Živkoski.

Vuk Vuletić će u Francuskoj provesti dva dana u regiji Konjak i četiri dana u Bordou. Drugoplasirani i trećeplasirani takmičari, Aleksandar Popov i Nataša Kuvačić, dobili su kao nagrade po paket vrhunskih penušavih vina.

Takmičenju u Hajatu prisustvala je i publika, koja je takmičarsku salu, tokom finala, ispunila do poslednjeg mesta. Troje finalista takmičilo se u sedam atraktivnih diciplina, koje su podrazumevale rastakanje penušavca, dekantiranje, uparivanje penušavaca sa hranom, servis i pravljenje koktela sa šampanjcem.

- Utisak je da su somelijeri koji su se takmičili izuzetno utrenirani i da jako puno znaju. Za ulazak u finale odlučivale su, doslovno, nijanse – istakao je Vuk Štefanović, direktor obuke Udruženja somelijera Vojvodine i jedan od sudija na takmičenju.

- Naša takmičarka, Viktorija Vukotić, pokazala se u najboljem svetlu, ali su i drugi takmičari bili više nego dobri. Srpska asocijacija somelijera ima čime da se ponosi - dodao je on.

Foto-galerija

novost preko mehuriĆa do zvezda serbian sparkling wine competition 2016 vinski magazin vino fino
novost preko mehuriĆa do zvezda serbian sparkling wine competition 2016 vinski magazin vino fino
novost preko mehuriĆa do zvezda serbian sparkling wine competition 2016 vinski magazin vino fino
novost preko mehuriĆa do zvezda serbian sparkling wine competition 2016 vinski magazin vino fino