Vinarija
Aleksandrović, jedna od prvih koje su pokrenule modernu proizvodnju u Srbiji, nedavno je, u godini u kojoj obeležava dvadeset i četvrtu berbu, predstavila vino za koje u ovoj kući kažu da je kruna njihovog dugogodišnjeg rada -
Aberdar 2020, jedan sasvim poseban šardone. Nazvan po reči za glasnika, čoveka koji je donosio aber – vest o nekom važnom događaju, ovaj zreli šardone bio je u fokusu degustacije održane u sedištu vinarije, a predstavljena su i druga vina iz njihove bogate palete.
Kako su rekli vinar
Boža Aleksandrović i enolog
Vlada Nikolić, Aberdar je nastao srećnom slučajnošću – a rezultat je macerirano vino koje se može, naveli su, piti i sad i za 15 godina, i kao takvo predstavlja izlazak ove šumadijske kuće u sasvim novi svet šardonea. Nakon duže maceracije, i izuzetno dugog odležavanja u drvetu - čak 3.5 godine - vino je dobilo snažnu strukturu – ovo vrlo aromatično, uljasto vino je šardone kakav do sada nije pravljen u ovoj kući i sa dobrim razlogom nalazi se u vrhu njihove ponude, zajedno sa premijum kaberne sovinjonom Vožd.
Kratko predstavljanje vinarije i prikazivanje zanimljivog filma o njoj bili su uvod u dugotrajnu degustaciju tokom koje su vina prestavljena i iz senzornog i iz tehničkog ugla. Degustacija je počela penušavcima – celim spektrom vina koja u ovoj kući, po paraleli sa šampanjcima, zovu šumadincima, od šardonea
Trijumf Sparkling do
Trijumfa Rose i uvek odličnog vina
Trijumf Noir, ovog puta iz berbe 2019, i uz prisećanja prisutnih na već legendarnu berbu 2009, i degustaciju „šumadijskog sušija“ od pršute, kajmaka i čvaraka.
Sovinjon blan
Trijumf Gold je vino duge i slavne istorije, po rečima Bože Aleksandrovića zvezda vodilja ove kuće. Trijumf se pre devedeset godina proizvodio u Kraljevskoj vinariji pod Oplencem, a recept za kupažu trijumfa porodici Aleksandrović poslao je lično nekadašnji kraljev podrumar Živan Tadić. Još od 1992. Trijumf ima isti sortni sastav – sovinjon blan, pino blan i rizling. Elegantan spoj herbalnih i tropskih nota, postignut berbom sovinjon blana u različitim intervalima i fazama zrelosti, odlično se spojio sa mladim, nežnim kozjim sirom.
Boža Aleksandrović i Vlada Nikolić priredili su događaj za pamćenjeUsledila je trijada šardonea, koja se završila premijernom degustacijom Aberdara 2020, vina koje je napravljeno u seriji od svega 2.700 boca. Pored Aberdara, probali smo i još dva šardonea, lagani, pitki
Harizma 2024, i zreliji
Trijumf Terroir, a tri šardonea imala su pratnju u vidu tri patea – od čvaraka, zeca i pileće džigerice.
Drugi deo degustacije bio je rezervisan za crvena vina: počelo se sa prokupcem, vinom koje su u ovoj kući prvi put napravili u berbi 2017. i od tada se, kako kažu vinari, trude da dobijaju lagano, voćno vino, elegantno i harmonično, ne previše puno – u stilu pino noara. Potom –
Rodoslov, izvrsna kupaža kabernea, merloa i kaberne frana, u dve berbe, 2020. i 2022. koja je još uvek mlada i neukroćenih tanina, i čeka na trenutak za flaširanje i prodaju. Za kraj, naravno,
Vožd, pandan Aberdaru u ponudi Aleksandrovića, moćan kaberne sovinjon u pratnji moćnog jela, rolovane teletine sa sosom od pečuraka.

Predstavljanje sasvim novog vina u portfoliju Aleksandrovića bila je ujedno prilika da se pokažu i nove etikete – čistije i modernije, donele su pravo osveženje posle 23 godine. Dizajn je svedeniji i elegantan, a vizuelni identitet ostao je sasvim prepoznatljiv.
VINO DELI SUDBINU GODINEVinarija Aleksandrović danas ima mnogo čime da se pohvali – tu je 89 hektara pod vinogradima u rodu, podrum za 78 bačvi od 4.000 litara koje su srećom pune i, kako kaže Boža Aleksandrović, pomažu da se prebrode godine u kojima prirodne nepogode desetkuju vinograde, arhivskom salom, lepim restoranom....Pored aktuelnih smeštajnih kapaciteta, počela je i izgradnja butik vinskog hotela koji će imati 24 sobe, welnesa centar, vinski bar, restoran i konferencijsku salu.
Boža Aleksandrović u pogonu vinarije- Došli smo do 89 hektara vinograda i danas se hvalimo time, ali u startu je izgledalo kao nemoguća misija. Vino deli sudbinu godine, ako je dobra godina i ako ste sve uradili kako treba imaćete vrhunska vina, ako je godina loša imaćete loše vino, to se i nama dešavalo, ali takvo vino mi ne izbacujemo na tržište. Bitan nam je kontinuitet kvaliteta i to nam je omogućilo da sve ove godine opstanemo. Vinarija izvozi oko 25 odsto proizvodnje, od Azije preko zapadne Evrope, u 21 zemlju – rekao je pored ostalog Boža Aleksandrović predstavljajući gostima jednu od najpoznatijih vinarija u Srbiji.