Početna»Novosti»Premijum vina iz Novog sveta stigla su u Srbiju
17.07.2020.Promo

Premijum vina iz Novog sveta stigla su u Srbiju

Na naše tržište stigle su vrhunske etikete australijskih kuća Yarra Yering i Kaesler, a počinje i uvoz argentinskih vina iz čuvene vinarije Zuccardi

novost premijum vina iz novog sveta stigla su u srbiju vinski magazin vino fino
Amarone DOO, uvoznik egzotičnih vina iz regija Novog sveta, počeo je da uvozi etikete kuća Yarra Yerring i Kaesler, dva vrhunska proizvođača vina iz Australije.

- Želeo sam da uvedem na tržište dva različita stila širaza, sa ciljem da ponudimo najviši kvalitet po prihvatljivoj ceni. Vino Underhill kuće Yarra Yering dolazi iz mikroregije sa svežom klimom, koja se nalazi u zemlji smeštenoj u vreli klimatski pojas. Ovaj premijum širaz pravi se isključivo od čokota sa nenavodnjavanog vinograda od tri hektara smeštenog na krajnjem zapadu doline Jara. Imam ogromno poverenje u talenat vinarke Sare Krou koja je 2017. proglašena za najboljeg vinara u Australiji. Naš drugi izbor je još jedan premijum širaz iz doline Barosa koja je širom sveta poznata po koncentrisanim vinima od ove sorte. Pionirska porodica Kesler doselila se u dolinu Barosa u petoj dekadi devetnaestog veka. Godine 1891. kupili su zemlju u ovoj dolini i dve godine kasnije zasadili su prve čokote vinove loze. Vino Bogan je napravljeno od grožđa sa dva položaja - Marananga, gde je grožđe zasađeno 1899. godine, i Nuriootpa, gde je širaz posađen 1965. godine. Položaj Marananga obezbeđuje intenzivno vino sa starih čokota koje donosi dodir plavog voća, a Nuriootpa je zadužen za arome crnog voća i pravu eksploziju ukusa u ustima. Vino je pobedilo na takmičenju Great Australian Shiraz Challenge. Srpski ljubitelji vina imaće vrlo zanimljivu priliku da probaju dva različita stila australijskog širaza i da uporede njihove nijanse - govori Hurol Emre Džandan, vlasnik kuće Amarone.

Džandan kaže da planira i skori uvoz vrlo zanimljivih vina iz Argentine.

- Trenutno na srpsko tržište uvozimo još jedno veliko ime iz Argentine. Ne radimo ovo samo zato što je u pitanju kuća koja je prošle godine proglašena za najbolji vinograd na svetu, već i zato što imamo ogromno poverenje u vinara nove generacije Sebastijana Zukardija. U nedavnom tekstu u magazinu Decanter, vino Aluvional Gualtallary 2016. proglašeno je za drugo najbolje vino u listi deset najboljih argentinskih vina od malbeka, uz osvojenih 96 poena. Na prvom mestu nalazi se vino koje smo već uvezli u Srbiju: Altos Las Hormigas Gualtallary 2014, koje je osvojilo 97 poena - kaže Džandan i dodaje:

- Vina koja uvozimo dostupna su samo u najboljim vinotekama i restoranima u Beogradu i Novom Sadu.