Početna»Novosti»Preminuo beogradski restorater Goran Jević
04.05.2018.

Preminuo beogradski restorater Goran Jević

Restorani koje je Jević osnovao, Iguana i Comunale, svaki na svoj način predstavljali su osveženje na prestoničkoj sceni

novost preminuo beogradski restorater goran jević vinski magazin vino fino
Foto: Cafebar Network
Poznati beogradski ugostitelj Goran Jević, utemeljivač restorana Iguana i Comunale, umro je u Melburnu u 57 godini života.

Goran je kulinarsku karijeru počeo baš u Australiji, otišavši u Melburn 1989. godine, gde je, posle višegodišnjeg rada sa najboljim ugostiteljima, na kraju otvorio svoj butik-restoran Verve.

Prvi restoran koji je Jević otvorio u Beogradu bila je Iguana na uglu Božidara Adžije i Požarevačke ulice, gde je, u prostoru sa svega 25 sedećih mesta godine 2004. napravio restoran sa do tada neviđenim konceptom u Beogradu, koji je stakao instant popularnost.

Minimalistički opremljena dizajniranim delovima mobilijara, kao i umetničkim detaljima za koje je, pored poslastica, bila zadužena supruga Snežana, i betonskim elementima po uzoru na arhitektonska rešenja Tadao Anda, Iguana je sa svojim svedenim menijem radikalno uticala na dotašnje mejnstrim tokove beogradske gastro scene.

Nakon tri godine rada na prvoj adresi, Jević je 2007. godine prešao na novu lokaciju – ponovo ugao dve ulice, ovaj put Beogradske i Krunske. Ova nova faza u razvoju Iguane donela je izlazak na veliku scenu, kao i interesantnu fuziju modernog koncepta Iguane i klasičnog stila restorana Na ćošku. Poslednja reinkarnacija dogodila se u Beton hali, 2009. godine, gde je otvoren restoran Food Wine and Jazz, u kome je održano više od 4.200 džez svirki.

Još jedan od uspešnih projekata Gorana Jevića bio je i Comunale Caffe E Cucina, nastavak uspešnog poslovanja na navedenoj lokaciji, otvoren početkom ove decenije. Ovaj italijanski restoran sa originalnim receptima danas je važan deo beogradske gastronomske ponude.

Odlazak Goran Jevića nenadoknadiv je gubitak za srpsku kulinarsku i restoransku scenu. Kremacija je obavljena u Melburnu 1. maja, a prijatelji i poštovaoci od njega su se oprostili danas, na komemoraciji u beogradskom Saša baru.