Početna»Novosti»PREMINUO MILAN ŠIJAČKI
11.05.2019.

PREMINUO MILAN ŠIJAČKI

Vinsku pozornicu napustio je jedan od najznačajnijih vinara Fruške gore

novost preminuo milan ŠijaČki vinski magazin vino fino
Milan Šijački (1961 - 2019)
Milan Šijački, jedan od od najznačajnijih fruškogorskih vinara, preminuo je jutros u Novom Sadu, nakon kratke i teške bolesti.

Pre dve decenije, vrativši se iz grada u Banoštor, Milan Šijački je svoj dugogodišnji san pretvorio u stvarnost, posvetivši se profesionalno vinogradu i po porodičnoj vinarskoj tradiciji, koju zapravo nikada nije ni napustio. Već na samom početku profesionalnog bavljenja vinarstvom, vinarija Šijački nizala je uspehe, a njihova vina nametnula su se tržištu kvalitetom i osobenim karakterom.

Verujući u svoj teroar, u Frušku goru i Banoštor, Milan Šijački u vinski posao uključio je celu porodicu, pa je kuća Šijački danas sinonim za pravu porodičnu vinariju. Njihova sveža bela vina, mirišljava neoplanta, vibranti rozei i sočna crvena vina rezultat su dugogodišnje posvećenosti i zajedničkog rada.

U istoriji srpskog vinarstva, ime Milana Šijačkog ostaće upisano zlatnim slovima, kao čoveka koji sa same ivice nestanka vratio u život auteničnu sortu sedušu, i koji je među prvima pokazao koliki su zapravo potencijali fruškogorskog podneblja.

Nedostajaće nam Milan Šijački, ali njegovo delo, u podrumima na samoj obali Dunava u bajkovitom Banoštoru, nastavljaju ćerka Ivana, sin Milenko i njihova deca.

Sahrana će biti obavljena u nedelju, 12. maja, na groblju u Banoštoru.