Početna»Novosti»Preminuo župski vinar Dragomir Rajković
15.09.2022.

Preminuo župski vinar Dragomir Rajković

Suosnivač kuće Braća Rajković ostaće zapamćen kao jedan od utemeljivača savremene župske vinske scene

novost preminuo župski vinar dragomir rajković vinski magazin vino fino
Poznati župski vinar Dragomir Rajković iz Podruma Braća Rajković preminuo je pre dva dana u 67. godini života. Dragomir Rajković, koji je sa ocem Vladimirom i bratom Miodragom produžio porodičnu vinarsku tradiciju koja seže duboko u prošlost, ostaće zapamćen kao jedan od vinara koji su izgradili savremeno lice župskog vinarstva i pomogli da naše autohtone sorte stupe na globalnu vinsku scenu.

Dragomir Rajković počeo je svoj životni put u selu Zleginje, gde je i danas smeštena vinarija Braća Rajković. Radni vek je proveo kao nastavnik geografije, nikada ne smetnuvši sa uma činjenicu da je vinarstvo primarni poziv njegove porodice, svojevremeno nagrađen i Pohvalnicom kralja Aleksandra I Karađorđevića, dodeljenom 1933. dedi Milošu. Milošev sin, Vladimir Rajković, 1962. godine zasadio je prvi savremeni vinograd u Župi. Njegovi sinovi braća Dragomir i Miograd nastavili su porodičnu tradiciju stvaranjem vinske kuće u čijem su se sortimentu našli prokupac – ili rskavac, kako se naziva u ovom kraju i gde smatraju da je posredi zaseban, manje rodni klon prokupca, potom bela i crna tamjanika, morava, kao i poznate međunarodne sorte kaberne sovinjon, kaberne fran, sira, kod nas vrlo redak malbek, traminac, vionje, pino noar...

Najpoznatije vino Braće Rajković, Princ Rrskavac, ujedno je i jedno od vina koja su današnji ambasadori Župe na velikim takmičenjima, a prošle godine odnelo je pobedu na Velikom ocenjivanju vina Srbije, u kategoriji crvenih vina od lokalnih sorti. Još jedan vinski podvig Dragomira Rajkovića i njegovog brata Miodraga je i 33, kupaža merloa i prokupca koja je prvo vino iz Srbije iz premijum kategorije koje je dobilo nagradu na takmičenju Decanter – bronzu godine 2013. Sofia Rose 2020, od pino noara, prošle godine je osvojilo prvu nagradu našeg magazina u kategoriji roze vina. I ovo je samo deo portfolija koji je Dragomir sa bratom Miodragom godinama strpljivo stvarao, i koji se iz berbe u berbu obogaćuje novim idejama i etiketama.

Sahrana velikog župskog vinara održaće se danas u 14:00 na groblju u Zleginju.