Početna»Novosti»Približava se sedmi Međunarodni dan prokupca!
05.10.2022.

Približava se sedmi Međunarodni dan prokupca!

Pod sloganom Prokupac Superstar, praznik autohtone srpske sorte biće obeležen salonom vina, masterklasom, Karavanom prokupca, promocijama u restoranima i vinotekama...

novost približava se sedmi međunarodni dan prokupca vinski magazin vino fino
I ove godine, po sedmi put, širom Srbije i izvan njenih granica biće obeležen Međunarodni dan prokupca, ove godine pod sloganom Prokupac Superstar!

Najvažnija srpska autohtona sorta vinove loze ne samo da se uzdigla do mesta koje joj, što zbog kvaliteta što zbog istorijske uloge u razvoju našeg vinarstva, zasluženo pripada, već je prethodnih godina postala i prava superzvezda na vinskim kartama. Centralna tačka ovogodišnje proslave Međunarodnog dana prokupca biće tradicionalni Salon prokupca, na kome će se 14. oktobra predstaviti najveći deo vinara iz Srbije koji prave vina od ove sorte. Salon će ove godine biti održan na splavu Move Belgrade na Ušću, sa novobeogradske strane, od 16 do 21h, a ulaznice će, po ceni od 1.000 dinara, moći da se kupe na licu mesta. Pored neograničenih degustacija vina, posetioci će imati priliku i da kupe majice sa vizualima Dana prokupca, kao i vinske čaše Prokupac Riedel Performance, naročito brendirane čaše koje je u julu ove godine lansirao čuveni proizvođač čaša za vino,

Na istoj lokaciji, 14. oktobra biće održan i veliki masterklas Prokupac Superstar na kome će vinari lično predstaviti dvanaest važnih i karakterističnih vina od ove sorte. Broj mesta za ovo dešavanje je ograničen. Ulaznica staje 1.000 dinara, a rezervacije se mogu obaviti preko emaila zdenka.kostic@vf.rs.

Beograd nije jedini grad u kome će se Dan prokupca aktivno slaviti. I ove godine biće održan Karavan prokupca, u Aleksandrovcu (9. oktobra), Prokuplju (11. oktobar), Kragujevcu (12. oktobar) i – po prvi put – u Zvečanu (14. oktobar)!

Takođe, kao i svake godine, u restoranima i vinotekama širom Srbije, biće obeležena Nedelja prokupca, sa nizom promocija, degustacija i specijalnih ponuda.

Prokupac, najsjajnija zvezda naše vinske baštine, i ove godine će blistati punim sjajem 14. oktobra i tokom cele Nedelje prokupca.

Vidimo se na nekom od događaja u okviru Međunarodnog dana prokupca!