Početna»Novosti»Priča o vinarkama koje menjaju lice svog poziva
07.03.2019.

Priča o vinarkama koje menjaju lice svog poziva

Predstavljamo neke od žena koje širom sveta prave inovativna, hrabra, vrhunska vina, ohrabrujući buduće vinarke da i same krenu ovim putem

novost priča o vinarkama koje menjaju lice svog poziva vinski magazin vino finoMeđunarodni dan žena odlična je prilika za poznavaoce vina da naprave osvrt na ulogu žena u vinskom svetu. U industriji kojom tradicionalno dominiraju muškarci danas radi sve veći broj žena koje, kao naše sestre Aleksić iz Vranja, odbijaju tradicionalne rodne uloge i hrabro koračaju zajedno sa svojim muškim kolegama. Predstavljamo neke od žena koje širom sveta prave inovativna, hrabra, vrhunska vina, ohrabrujući buduće vinarke da i same krenu ovim putem.

Kjara Pepe, ItalijaKjara Pepe je izdanak pete generacije vinarske porodice koja u vlasništvu ima kuću Emidio Pepe, vinariju u potpunosti posvećenu stvaranju prirodnih vina. Kjara Pepe pronosi slavu ove vinarije širom sveta, od Australije do Amerike, a na porodičnom imanju učestvuje u celokupnom radnom procesu, od berbe do flaširanja vina.


Elena Fuči, ItalijaOva vinarka stavila je na vinsku mapu sveta region Bazilikata, u kome se vina prave na vulkanskom tlu. U apelaciji Aglianico del Vulture vinogradi su smešteni na toku lave, na visini od 650 metara. Elena Fuči pravi samo jedno vino godišnje, svoj slavni Titolo, tamno, snažno vino koje karakterom odražava pepeo u kome je raslo.

Paola Medina Šeldon, ŠpanijaVinarska kuća Medina poseduje istorijsku kuću šerija Williams & Humbert, osnovanu još 1877. godine. Na čelu ove kuće je Paola Medina Šeldon, pravi umetnik kupaže, koja je vinariji donela izuzetan fokus i preciznost u proizvodnji. Šeldon uvek govori da je sorta palomino prava pećina sa blagom za vinare, jer omogućava veliku fleksibilnost izraza i ogroman raspon stilova.

Eva Frike, NemačkaOvu damu nemački mediji proglašavaju za simbol novog nemačkog vina. Vinarska kuća koja nosi njeno ime, smeštena u legendarnoj vinskoj regiji Rajngau, odgovorna je za proizvodnju biodinamičnog vina koje nosi snažan pečat ovog teroara, ali i ogroman individualizam izraza koji pokazuje dramatične razlike od parcele do parcele.

Ntsiki Bijela, Južnoafrička RepublikaPrva crna vinarka na tlu Južne Afrike radila je trinaest godina kao glavni vinar i ambasador etikete Stellekaya. Pre nekoliko godine odlučila je da pođe svojim putem, i osnovala je brend Aslina pod kojim pravi šardone, sovinjon blan, kaberne sovinjon i kupažu kaberne sovinjona, kaberne frana i peti verdoa. Sva ova vina dobila su visoke ocene kritičara i učvrstile imidž Ntsiki Bijela kao vinskog autoriteta u Južnoj Africi.

Eleni Vokore, Francuska


Za ovu damu bilo bi lako pomisliti da je poslednji izdanak neke dugovečne vinarske loze iz Šablija. No, ona je imigrant u Francuskoj, mešanog grčko-nemačkog porekla. U vinariji Domainie Eleni et Edouard Vocoret počela je da radi na nagovor supruga, i tokom višegodišnjeg rada, kao i saradnje sa Vensanom Dovisaom, najslavnijim vinarom te oblasti, stvorila je sopstveni, veoma snažan izraz šardonea.

Ana Flauerdej, AustralijaAna i Džejson Flauerdej preuzeli su pre 16 godina istorijski australijski vinograd u oblasti Marlboro po imenu Te Whare Ra (na maorskom jeziku "kuća Sunca") i u njemu prave izvanredna vina od sovinjon blana i pino noara, kao i od rizlinga, pino griđa i gevurctraminera. Ana Flauerdej u radu u vinariji primenjuje bogato iskustvo stečeno radom u slavnoj dolini Kler i istražuje mogućnosti teroara sunčane oblasti Marlboro.

Dominik Moro, FrancuskaOva vinarka hrabro korača svojim putem već petnaest godina, praveći u svojoj vinariji Marie Courtin šampanjac veoma posebnog izraza. Kuća smeštena u oblasti Ob, pravoj oazi malih, nezavisnih vinara, proizvodi vintažni, sortni šampanjac čije se poreklo može pratiti do konkretne parcele u vinogradu. Ova biodinamična vina, kažu kritičari, veoma su moćna i jasna u artikulaciji.

Kjara Vigo, ItalijaIza vinskog poduhvata Kjare Vigo krije se prava filmska priča: Kjara i njena majka, Rozana Romeo, poduhvatile su se zadatka da revitalizuju staru porodičnu vinariju Farttorie Romeo Del Castello na obroncima Etne. Paralelno sa ovim velikim poslom tekao je i pravi vinski bum na ovoj planini na kojoj se poslednjih godina prave sve bolja i bolja vina. Kjara i njena majka prave izvanredna crvena vina od tradicionalnih sorti nerelo maskaleze i nerelo kapućino, koje u potpunosti odražavaju uzbudljiv duh sicilijanskog teroara.