Početna»Novosti»Prodaje se kolekcija vina čuvenog mafijaškog bosa
22.02.2021.

Prodaje se kolekcija vina čuvenog mafijaškog bosa

Među vinima koja su pripadala Džonu Gotiju, donu porodice Gambino, nalazi se i devet vina Petrus, od kojih je jedno već prodato za 5.000 dolara

novost prodaje se kolekcija vina čuvenog mafijaškog bosa vinski magazin vino fino

Jedna njujorška vinoteka pustila je u prodaju kolekciju vina koja je pripadala mafijaškom bosu Džonu Gotiju! Vinoteka sa Long Ajlenda po imenu Enoteca LIC došla je do izuzetne kolekcije u kojoj se nalaze neka od najboljih vina na svetu. Vrlo je zanimljivo da ova vina nisu puštena u prodaju putem klasičnih kolekcionarskih kanala ili na aukciji, već u običnoj, mada veoma dobro snabdevenoj vinoteci u kojoj se mogu naći i vina od 10-15 dolara i ona koja staju više hiljada. Razlog za to pomalo je "filmski": vlasnik prodavnice, Toni D'Ajuto, svojevremeno je radio kao jedan od advokata porodice Goti i da je u tom svojstvu branio Džona Anđela "Džuniora" Gotija, sina bosa porodice Gambino, Džona Gotija. Džunior je (ako odlučimo da poverujemo u njegove tvrdnje) odavno napustio svet mafije, a novac od prodaje delimično je namenjen za dobrotvorne svrhe.

U kolekciji Džona Gotija nalaze se, pored ostalog, devet vina Petrus, četiri etikete Domaine de la Romanee-Conti Grands Echezeaux i nekoliko vina sa etiketom Rothschild. Vina se prodaju po ceni od 1.800 do 9.500 dolara po boci, a već je prodata jedna boca Petrusa i to za 5.000 dolara.

- Ova vina imaju "faktor jednoroga". Osim kod mene, ne možete nigde na svetu kupiti vino koje je pripadalo Džonu Gotiju. Ona su deo istorije - rekao je D'Ajuto za Njujork post.

Vinski stručnjak Mark Oldmen potvrdio je za američke medije autentičnost kolekcije i rekao.

- Vino je bilo važan deo mafijaškog gastronomskog iskustva. A kada kupite ovakvo vino, to je kao da posedujete pištolj Ala Kaponea: takvi predmeti odzvanjaju istorijom i to godi i vinoljupcima i ljudima koji se zanimaju za istoriju - naveo je.

Džon Goti je od 1985. godine, nakon ubistva glave porodice Gambino, Pola Kastelana, postao šef ovog izuzetno moćnog mafijaškog klana, koji je, barem formalno, vodio sve do smrti u zatvoru 2002.