Početna»Novosti»Prodata je boca konjaka iz vremena Luja XV!
30.05.2020.

Prodata je boca konjaka iz vremena Luja XV!

Žestoko piće koje je preživelo dva i po veka burne istorije Evrope dostiglo je rekordnu cenu od 130.000 evra na aukciji u Sotbiju

novost prodata je boca konjaka iz vremena luja xv vinski magazin vino fino
Boca konjaka iz vremena pre Francuske revolucije prodata je na aukciji u kući Sotbi za oko 130.000 evra. Konjak kuće Gautier odležavao je, procenjuje se, oko 20 godina pre nego što je pušten u prodaju 1762. godine tokom vladavine Luja XV. To je najstarija boca žestokog pića ikada prodata na javnoj aukciji, navode u Sotbiju.

O kupcu se ne zna ništa osim da se na onlajn aukciju javio iz Azije, i ostao poslednji ponuđač tokom prodaje koja je trajala više dana. Cena koju je platio oborila je još jedan rekord - u pitanju je najviša cena ikada plaćena za bocu konjaka na aukciji. Kao i na većini ovakvih aukcija, cena je uzletela u nebesa u poslednjem satu aukcije, navodi Decanter.

- Godina 1762. posebna je po velikom broju važnih istorijskih događaja, među kojima su ulazak Velike Britanije u Sedmogodišnji rat protiv Španije i Napulja, uspon na tron ruske kraljice Katarine II i prve parade povodom praznika Svetog Patrika održane u Njujorku - ističu u Sotbiju.

Prodata boca od 0.7 litara deo je kolekcije u koju su spadale još dve flaše iz iste berbe. Boca koja je oborila dva aukcijska rekorda nosi nadimak "veliki brat", pošto je najveće zapremine među flašama u ovoj kolekciji. Druge dve boce nose nadimke "mala sestra" i "mali brat" i nekada su pripadale istoj porodici. "Mala sestra" danas je izložena u destilerskoj kući Maison Gautier i predstavlja njen najveći ponos, a "mali brat" prodat je u Njujorku 2014. godine za oko 40.000 evra.