Početna»Novosti»Prodata naskuplja vinska kolekcija u istoriji!
04.04.2019.

Prodata naskuplja vinska kolekcija u istoriji!

Zbirka od 17.000 boca vina iz Burgundije i Bordoa postigla je na aukciji u Hong Kongu cenu od čak 30 miliona dolara

novost prodata naskuplja vinska kolekcija u istoriji vinski magazin vino fino

U Hong Kongu je prodata najvrednija privatna kolekcija vina na svetu! Na aukciji u kući Sotbi kolekcija od 17.000 boca postigla je cenu od 30 miliona dolara, četiri miliona više od očekivane cene.

Kolekcija od 17.000 boca najboljih vina iz Bordoa i Burgundije pripadala je anonimnom ljubitelju vina koji se u knjigama Sotbija vodi kao "Transcendentni kolekcionar". O kolekcionaru se ne zna ništa osim da je, kako navodi Sotbi, pripadnik pete generacije građevinskih preduzimača. Očekuje se da će, nakon što je kolekcija uspešno prodata, Sotbi otkriti ko je tajni prodavac kolekcije iz snova.

Prodajom ove kolekcije oboren je rekord za najvredniju privatnu zbirku vina ikada prodatu na aukciji. Prethodni rekord držala je legendarna kolekcija američkog milijardera Bila Koha: 20.000 boca iz ove kolekcije prodato je za 22 miliona dolara na aukciji održanoj u Njujorku 2016. godine.

Činjenica da je ovakva aukcija održana u Hong Kongu dodatno potvrđuje tezu da Kina postaje jedno od najvažnijih vinskih tržišta na svetu, sa kupcima koji raspolažu velikom količinom novca i koji su naučili sve kolekcionarske finese.

Povezani unosi