Početna»Novosti»Program Dana prokupca - najbogatiji do sada!
04.10.2021.

Program Dana prokupca - najbogatiji do sada!

U kalendaru raznovrsnih dešavanja od 9-18. oktobra nalaze se Karavan prokupca, Salon prokupca, konferencija Prokupac: Rođen u Srbiji...

novost program dana prokupca - najbogatiji do sada vinski magazin vino fino

Počelo je završno odbrojavanje do ovogodišnjeg Dana prokupca, praznika najvažnije srpske autohtone sorte vinove loze! U događaj koji organizuje inicijativa Wine Identity uz podršku USAID Programa za konkurentnu privredu ove godine uključio se rekordni broj učesnika iz cele zemlje. Kao i do sada, 14. oktobar, Dan prokupca, predstavlja glavnu stavku u bogatom kalendaru dešavanja zakazanih za period od 9-18. oktobra na prostoru čitave Srbije.

Centralni događaj ovogodišnje proslave održaće se u Event centru Promenada u beogradskoj Beton hali, 14. oktobra. Na Salonu prokupca u ovom prestižnom prostoru biće predstavljena selekcija najboljih prokupaca Srbije, a gosti će se sresti sa poznatim i novim licima iz vinskog sveta Srbije. Očekuju nas premijere izuzetnih vina, nove berbe dobro poznatih etiketa, a sve to u srcu beogradskog noćnog života, u Beton hali! Događaj počinje u 16h, a ulaznice po ceni od 1.000 dinara kupovaće se na ulazu. Degustacije su besplatne.

Dan nakon Salona, ljubitelje vina očekuje i konferencija pod nazivom Prokupac: Rođen u Srbiji koja će se održati u hotelu Radisson Collection u Beogradu. Na konferenciji nas ove godine očekuju dve radionice i dva masterklasa, uz degustacije i premijere, a o prokupcu i njegovoj sve važnijoj ulozi u današnjem vinskom univerzumu govoriće deset gostiju iz sedam zemalja sveta. Vinski stručnjaci, novinari, distributeri i svi ostali koji su svesni važnosti promocije autohtonih sorti iz manje poznatih vinskih regija sveta ukrstiće stavove o našoj istorijskoj sorti i njenim potencijalima. Konferencija će trajati od 9-15h.


Nedelja prokupca u rekordnom broju lokala!
Više od dve stotine restorana, barova, vinoteka i svih drugih lokala u kojima se pije dobro vino ove godine se uključilo u Nedelju prokupca! Promotivna prodaja vina, degustacija prokupaca na čašu, posebni meniji kreirani tako da odraze duh prokupca i njegovu neverovatnu sposobnost uparivanja sa hranom - sve ovo vas čeka od 11-18. oktobra u velikom broju lokala u Srbiji, među kojima se nalaze i neki od najboljih restorana u našoj zemlji. Mesta na kojima se slavi Nedelja prokupca lako ćete pronaći po plakatima na ulazu i na društvenim mrežama pod heštegovima #DanProkupca, #ProkupacDay #Prokupac, a vrlo brzo će biti predstavljena i interaktivna mapa lokala u kojima će se slaviti dan srpske autohtone sorte.


Pre ova dva centralna dešavanja, po Srbiji će se kretati sada već ustaljeni Karavan prokupca. Prva tačka na putu je Prokuplje, grad po kome je prokupac dobio ime. Susret sa topličkim vinarima, zakazan za 9. oktobar, odviće se u Domu kulture Radivoj Uvalić Bata od 16h. Nakon Prokuplja, Karavan putuje ka Župi. Više od trideset župskih vinara, uz bogat program, dočekaće goste 10. oktobra na platou ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Aleksandrovcu, sa početkom od 16h. Posle jednog dana pauze, poslednja tačka Karavana biće Vinsko-rakijski hab u Kragujevcu, gde se se 12. oktobra uživati i u izložbi vinorela slikanih prokupcem, a čiji je autor Mira Kovačević.

Sve novosti o Danu prokupca i svim dešavanjima u okviru ovog praznika možete pratiti na zvaničnom sajtu manifestacije.