Početna»Novosti»Prokupac našu zemlju približava svetu!
13.10.2020.

Prokupac našu zemlju približava svetu!

Muzičar Vasil Hadžimanov, pred veliki Prokupac show u Hali 5 Beogradskog sajma, kaže da ga raduje ideja o učešću u inicijativi koja menja vinski imidž naše zemlje

novost prokupac našu zemlju približava svetu vinski magazin vino fino
foto: Srđan Doroski
Sve je spremno za sutrašnji Prokupac show u Hali 5 Beogradskog sajma, gde će biti predstavljena najbolja vina od prokupca trideset srpskih vinarija. Prazniku naše autohtone sorte priključio se i slavni Vasil Hadžimanov Band, fjužn džez postava koja već dugo pomera granice balkanske muzike. Osnivač benda, Vasil Hadžimanov, u razgovoru za Vino & Fino poziva sve ljubitelje vina i dobre muzike da dođu na dešavanje koje će povezati promociju jednog autentično našeg, vrhunskog proizvoda, i muziku koja intrigira, poziva na razmišljanje i budi radoznalost.

Vino je dosta bitno u porodici Vasila Hadžimanova: muzička dinastija Hadžimanov vuče korene iz vinogradarskog kraja, a Zafir Hadžimanov, Vasilov otac i veoma ugledan muzičar, i sam pravi vino.

- Moj deda Vasil, inače jedan od najvećih etnomuzikologa na ovim prostorima, rođen je u Kavadarcima, okrug Tikveš, Makedonija. U istom mestu rođen je i Zafir, da bi se onda kao mali dečak preselio u Skoplje. Taj vinogradarski gen je očigledno ostao u njemu i možda baš odatle ta ljubav prema vinu. Zafir je decenijama veoma pasionirano odgajao svoje grožđe i svake godine pravio odličan roze. Poslednjih desetak godina napravio je obrt i istovremeno pravio belo i crveno vino za koje je čak dobio i nekoliko nagrada - govori čuveni muzičar.

Kako vam izgleda ova naša inicijativa, da od sorte prokupac i vina od nje napravimo jak balkanski i srpski brend, i da ohrabrimo sve vinare koji spajaju vinsku tradiciju i savremene tehnologije? Mi tu vidimo i sponu sa vašom muzikom.

- Svaka inicijativa da se kvalitetan i unikatan domaći proizvod plasira u inostranstvo i na taj način ne samo profitira, već menja imidž ove naše zemlje, za mene je veliki uspeh i ja to pozdravljam. Paralela sa mojom muzikom je možda baš u tom stremljenju da nešto kreativno i drugačije predstavimo svetu i na taj način mu se približimo.

Šta možemo očekivati od nastupa u sredu?

- Program koji smo spremili je sastavljen od autorskog materijala koji će se dotaći svih sedam albuma Vasil Hadžimanov benda. Očekujem publiku koja je radoznala i spremna na angažovanu a ne kulisnu muziku. Biće to jedno lepo veče, siguran sam.

Šta novo sprema VHB? Ima li ova situacija, u kojoj je jako teško i putovati i zakazivati svirke, makar pozitivan uticaj u smislu da imate više vremena za razmišljanje i stvaranje?

- Ponekad imamo i previše vremena za razmišljanje, ali svakako nećemo dozvoliti da nas ova situacija deprimira i omete u kreativnom radu, bez obzira na uslove koji su nam nametnuti. Tužno jeste da se naša profesija našla na najjačem udaru i da ne vidim nikakvu inicijativu države da nam opreznim ali smislenim merama omogući da radimo. Vasil Hadžimanov bend će svakako u ovom periodu raditi na novom materijalu koji nameravamo da snimimo preko zime. Ovo će biti prvi put da će muzičari zasebno nasnimavati svoje deonice zbog situacije u kojoj se nalazimo, međutim baš zato što je prvi put, ceo proces ce nam biti interesantan i drugačiji, a samim tim će i muzika biti takva, nova!

Ulaznice za događaj u Hali 5 Beogradskog sajma mogu se kupiti preko sajta Gigstix, po ceni od 1.500 dinara, kao i na ulazu u Halu 5, pred sam događaj. Prokupac show počinje u 18h i traje do 23h. Ovaj vinsko-muzički događaj se organizuje uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja zaraze kovid-19. Iz tog razloga, broj mesta strogo je ograničen.

Povezani unosi