Početna»Novosti»Proseko roze: budući globalni vinski hit!
04.06.2018.

Proseko roze: budući globalni vinski hit!

Telo Prosecco DOC Consorzio donelo je odluku da reformiše pravila apelacije i da dozvoli vinarima da proizvode roze proseko

novost proseko roze budući globalni vinski hit vinski magazin vino fino
Proizvođači proseko vina na ivici su odluke da se u okviru apelacije Prosecco DOC počne sa prodajom roze proseko vina! Na važnom sastanku tela Prosecco DOC Consorzio izglasana je odluka da se sačine pravila koja će dozvoliti vinarima da prave roze proseko, i na taj način će biti, gotovo izvesno, stvoren novi veliki hit u vinskom svetu u kome su i proseko i roze vina u velikom usponu.

- Danas je veoma dobro vreme za pravljanje roze proseko vina - rekao je Stefano Zanete, predsednik konzorcijuma proizvođača Prosecco DOC i objasnio za Dekanter da će nova kategorija vina biti rezervisana za najkvalitetnija spumante vina.

Italijanski vinari već godinama razmatraju ideju o roze proseko vinu, a ove godine su konačno prevazišli tradicionalan otpor Italijana prema roze vinu i odlučili da se priklone globalnom trendu. Vinar Đanluka Bisol rekao je da je posredi prirodna evolucija tog stila vina:

- Roze je prirodan pravac za proseko i novo priznanje kvaliteta tog vina - naveo je za Dekanter.

Njegov kolega Đankarlo Moreti Polegato, vlasnik vinarije Vila Sandi, rekao je da ima najveća očekivanja od roze proseko vina:

- Mislim da će roze proseko činiti 20 procenata naše proizvodnje. Moraćemo da zasadimo više pino noara - rekao je.

Po sadašnjim pravilima, proseko vino sa zaštićenim geografskim poreklom može da sadrži, pored osnovne sorte grožđa zvane glera, najviše 15 procenata drugih sorti koje se tradicionalno gaje u tom delu Italije u blizini Trsta. Među tim sortama je i pino noar, ali vino mora ostati belo.