Početna»Novosti»Prowein 2020 biće u znaku klimatskih promena
08.02.2020.

Prowein 2020 biće u znaku klimatskih promena

Prošle godine ovaj ogroman skup vinskih profesionalaca posetilo je čak 61.500 posetilaca iz 143 države

novost prowein 2020 biće u znaku klimatskih promena vinski magazin vino fino
Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann
U Dizeldorfu uveliko teku pripreme za ProWein (15-17. mart), najveći i najvažniji vinski sajam u Evropi na kome se prošle godine predstavilo čak 6.900 izlagača iz 64 države. Tema ovogodišnjeg sajma ProWein biće, naveli su organizatori, održivo vinogradarstvo u svetlu klimatskih promena - vinari će deliti iskustva o borbi sa sve višim temperaturama i o tome kako se ove promene odražavaju na njihov asortiman vina.

- Klimatske promene igraju sve veću remetilačku ulogu u vinskom svetu, i ProWein 2020 želi da obrati pažnju na to. Ove promene donose vinarima i opasnosti i nove prilike za rad - kaže direktor sajma, Bastian Mingers.

Neće, naravno, baš sve biti u znaku pitanja klimatskih promena koje zaista postaje goreća tema u vinskom svetu. Akcenat će biti stavljen i na aktuelne vinarske trendove. Jedna od tema sajma je i trend sve suvljih belih vina u istorijskim vinskim regijama kao što su Sotern, Mozel i Tokaj, i shodno tome ova tematska celina nosi naziv Just a Spoonful of Sugar, "samo jedna kašičica šećera". Druga tematska celina baviće se trendovima u svetu penušavog vina i činjenicom da tehnike kao što je pet nat osvajaju i vinare i publike. Treća tematska celina nosiće naziv Wine 2.0 i njena tema biće "siva zona" vinskog sveta, to jest pića koja zamagljuju granicu između vina i drugih napitaka - vino od kanabisa, hibridi vina i piva nastali istovremenom fermentacijom žitarica i grožđa, vino koje je odležavalo u buradima viskija...

U hali 12 sajma u Dizeldorfu predstaviće se, po već ustaljenoj tradiciji, više desetina proizvođača u okviru izložbe Champagne Lounge koja je tradicionalni magnet za posetioce - bez obzira na to iz koje industrije dolazi posetilac (a podsećamo da ovaj sajam mogu da posećuju samo profesionalci, nije otvoren za najširu javnost!), ko ne bi želeo da zastane kraj štanda sa vrhunskim šampanjcem?

Prošlogodišnji sajam bio, u smislu posete, najuspešniji u istoriji manifestacije koja je prvi put održana 1994. godine. Sajam je posetilo 61.500 posetilaca iz 143 države. Zanimljivo je da je Italija zemlja iz koje je prošle godine stiglo najviše izlagača - 1654, a iz Francuske je došlo 1576. Iza ove dve vinske supersile, na dalekom trećem mestu je Nemačka sa 978 izlagača. Ostaje da se vidi koliko će vinarija doći iz Srbije: naši vinari u sve većoj meri shvataju da je nastup na ovakvim skupovima najbrži i najbolji način za privlačenje međunarodne pažnje, i da su sajmovi kao što je ProWein, sa ogromnim ugledom i medijskim uticajem, fantastična prilika za promociju naše zemlje i njenih vinskih regija. Prošle godine na zajedničkom štandu Srbije, pod pokroviteljstvom Privredne komore, nastupile su vinarije Zvonko Bogdan, Budimir, Virtus, Aleksandrović, Temet, Erdevik, Aleksić, Lastar i Trivanović, a na posebnim štandovima predstavile su se kuće Zarić i Toplički vinogradi.

Povezani unosi