29.09.2023.
Prva beogradska gastronomska konferencija: Od kafane do visoke kuhinje
Na četiri panela smenjivaće se govornici koji su važan deo naše gastronomske slagalice
U subotu, 30. decembra, pretposlednjeg dana drugog Belgrade Restaurant Show-a, u hotel Metropol Palace dolaze najuticajniji gastronomi, šefovi, proizvođači lokalnih namirnica koji će govoriti o svom izazovnom poslu, kao i o gastro aktuelnostima i u Srbiji i u svetu. Prva beogradska gastronomska konferencija počeće u 11 sati, i do 17 h, na četiri panela, smenjivaće se govornici koji su veoma važan deo naše gastronomske slagalice.
Konferenciju otvara panel pod nazivom Chef's Table na kom će govoriti i mišljenja suočiti Krsto Radović, poslatičar i osnivač Mandarina Cake Shop, Jasmina Vukašinović iz novosadskog restorana fine kuhinje Jasmin a Maslina i Stevan Beljić, talentovani kuvar iz Koordinata Street-a, popularnog street food koncepta sa Zemunske pijace.
Kuda ide fine dining i dolazi li prva Mišlenova zvezda u Beograd – na panelu Fine & Online biće odgovoreno na ova i još mnoga druga pitanja. Učesnici su Vanja Puškar, osnivač New Balkan Cuisine koncepta i vlasnik restorana Iva i Tisa. Mira Šemić, koja stoji iza izdanja za Srbiju i Sloveniju vodiča Gault & Millau, kao i Pavle Branković Paqito, najpoznatiji food influenser u Srbiji i Slobodan Radeta, osnivač poznate beogradske škole kuvanja Il Primo i popularnog podkasta Umami šegrt.
Panel Old School baviće se beogradski i srpskim kafanama nekad i sad, a učesnici su pažljivo odabrani: Nikola Dimitrijević, vlasnik restorana Franš, Jovan Mrđenović, vlasnik restorana Tabor, kao i Srđan Stojanović, ugostitelj koji je uspeo da ponovo oživi staru kafanu Suvobor.
Poslednji panel zove se A taste of home, a njegova tema su proizvodi u restoraterstvu i gastronomiji jedne zemlje. Učesnici su Tijana Žunić, kreatorka najomiljenijeg putera među ugostiteljima, Žuna maslaca, Srba Jovanović, osnivač Balkanskog festivala sira i Momčilo Đurđić, brend ambasador pirotske gastronomije i čuvene peglane kobasice.
Jednodnevna gastronomska konferencija počinje u 11 i traje do 17 časova i ograničena je na 100 posetilaca. Rezervacija mesta je obavezna, a cena celodnevne ulaznice je 4.500 dinara. Cena za pojedinačne panele je 1.500 dinara.
Manifestaciju Belgrade Restaurant Show, koja je počela podržala je kompanija Telekom Srbija.