Početna»Novosti»Prva platina za srpsko vino na Dekanteru!
22.09.2020.

Prva platina za srpsko vino na Dekanteru!

Etiketa Omnibus Lector 2015 vinarije Erdevik ovenčala se platinastom medaljom na najznačajnijem vinskom ocenjivanju na planeti, a naše vinarije osvojile su i tri zlata

novost prva platina za srpsko vino na dekanteru vinski magazin vino fino
Vino kuće Erdevik, šardone Omnibus Lector 2015, postiglo je najveći uspeh u istorji našeg vinarstva osvajanjem platinaste medalje na Decanter World Wine Awards, ocenjivanju po kome se mere sva ostala na svetu! Moćno, ali elegantno vino poznate fruškogorske kuće posle pet godina sazrevanja postalo je, ocenile su sudije Dekantera, dostojno jedne od najvećih nagrada u vinskom svetu, a Srbiju je uvelo u prestižni klub zemalja koje prave vina u samom vrhu svetske ponude.

Srbija je osvojila i tri zlatne medalje, i to za Matalj Kremen Kamen Cabernet Sauvignon 2016 (95 poena), Matalj Kremen Kamen 2017 (95 poena) i Vivak Prokupac 2017 vinarije Grabak (95 poena).

Šardone Omnibus Lector odležavao je pola godine u buradima od slavonskog hrasta, a odlikuje se izraženim notama tropskog i žutog voća, mineralnim karakterom, kao i dobro integrisanim mirisima drveta i slatkih začina. Kako su ocenile sudije Dekantera, ovo je "fantastično, višeslojno vino koje odlikuje veoma intenzivan profil. Na nosu je tu moćan izraz krede i dima, za kojim slede ukusi zelene dinje, breskve i nektarine. Vino je dobro integrisano, sa dugom završnicom. Zaista impresivno" - istakle su sudije DWWA.

Platinaste medalje dodeljuju se po sledećem principu: sva vina koja osvoje zlatne medalje prolaze ponovno degustiranje na panelu koji čine predsedavajuće i ko-predsedavajuće sudije regionalnih žirija. Vina se ocenjuju u skladu sa njihovim poreklom, tako da testiranje nije sasvim slepo: sudije su upoznate sa zemljom i regijom, sortom grožđa i godinom berbe, kao i sa okvirnom cenom. Vina koja koštaju manje od petnaest funti, a ispunjavaju vrlo stroge kriterijume za platinastu medalju, ovenčana su medaljom Best Value Platinum.

Takođe, vina koja osvoje platinastu medalju ulaze u konkurenciju za najveću nagradu Decantera, medalju Best in Show.

Ove godine na ocenjivanje DWWA prispelo je 16.537 uzoraka vina iz 56 zemalja, a njih je ocenjivalo 117 sudija, među kojima je bilo 37 nosilaca titule Master of Wine i devet Master Sommeliera. Suđenje je zbog epidemije kovid-19 održano, mimo dosadašnjeg protokola, u samoj redakciji Decantera, uz rigorozne epidemiološke mere.

Povezani unosi