Početna»Novosti»Prva Regionala: pogled u lokalnu vinsku baštinu
19.11.2021.

Prva Regionala: pogled u lokalnu vinsku baštinu

Srpski vinari doneli su i vina od zaista retkih sorti, poput seduše i neoplante, a na festivalu regionalnih vina odličan utisak ostavili su i vinari iz drugih zemalja bivše Jugoslavije

novost prva regionala pogled u lokalnu vinsku baštinu vinski magazin vino fino
foto: Vladan Stanojlović Kika

Prva vinska manifestacija u potpunosti posvećena vinima od lokalnih sorti vinove loze, pod imenom Regionala, održana je protekle subote u beogradskom hotelu Metropol. Kako se čini, pre svega po utiscima publike, revija autentičnih vina i domaćih sorte loze iz Srbije i susednih zemalja odlično je prošla. Uz dobru muziku i više desetina izlagača, velika sala Metropola brzo se napunila posetiocima.

Uz očekivane prokupce, grašce i tamjanike, iz Srbije je bilo i stvarno retkih vina i sorti, poput seduše i neoplante. Tu su bila i vina od morave, a među njima i zanimljivosti kao što je degustacija morave Milijana Jelića iz dve berbe, 2020. i još uvek dobro držeće 2008. Poseban kuriozitet bila je mogućnost da se probaju vina kojih odavno nema na policama, poput grašca iz 2013 vinarije Vinum, koji je bio u odličnoj kondiciji, pokazujući da tek treba da istražimo sve potencijale ove sorte. Pažnju je privuklo i Despotikino vino od gotovo zaboravljene sorte lisičina, koje je eksperimentalne prirode i ne nudi se na prodaju.- Moglo je da se proba svašta iz cele bivše Jugoslavije, vina sa Krka, iz Slovenije, a meni su najveći utisak ostavili Korčulanci, odnosno Bire sa svojim grkom i Krajančić sa pošipom. Njegova Intrada ostavila me je bez teksta - podelio je svoje impresije somelijer Dušan Vranić.

Dalmatinci su ostavili isti utisak i na blogera Pericu Radovića:

- Pored njih, zapamtio sam odličan vranac crnogorske vinarije Marković, za mene potpuno nov. Vinarija Puklavec iz Slovenije otvorila je svoj šipon iz 1971, što stvarno ne može često da se proba. Od domaćih vinarija, zanimljivo je bilo probati Sagmajsterov furmint sa različitih pozicija - rekao je Radović.

Više stotina vina, 57 vinara, 40 sorti - od veoma poznatih do zaista egzotičnih čak i u regionalnim okvirima - bilans je prve, više nego uspešne Regionale, koja je ovako dala značajan doprinos rastućoj svesti o neophodnosti čuvanja i promovisanja regionalnih i autohtonih sorti vinove loze.