Početna»Novosti»Prvi festival vina od autohtonih sorti
08.11.2021.

Prvi festival vina od autohtonih sorti

Događaj po imenu Regionala okupiće oko 50 vinarija koje će predstaviti vina od 40 sorti kao što su prokupac, grašac, seduša, bagrina i mnoge druge

novost prvi festival vina od autohtonih sorti vinski magazin vino fino

Svi kojima su na srcu autohtone sorte vinove loze trebalo bi da u kalendar upišu 13. novembar, dan za kada je zakazana Regionala, festival i izložba vina od autohtonih sorti. Učestvovaće zemlje regiona od Slovenije do Severne Makedonije, a u hotel Metropol Palace doći će oko 50 vinarija i predstaviti vina od oko 40 autohtonih i regionalnih sorti među kojima su prokupac, grašac, seduša, bagrina i mnoge druge. Neka vina biće dostupna i u više berbi kako bi se na što bolji način sagledao njihov potencijal za odležavanje, a za pravo uživanje u vinu tu će biti i selekcija kvalitetnih sireva i suhomesnatih proizvoda.

Vladan Stanojlović Kika, pokretač sad već tradicionalnog Wine Jam-a i inicijator Regionale, kaže za Vino & Fino da je sazrela svest o potencijalu i važnosti autohtonih sorti i da ovaj događaj to potvrđuje:

- Ovaj događaj "kuvao" se još od 2013, a u međuvremenu je popularnost vina od autohtonih sorti veoma porasla. Takođe, kada stranci pitaju za lokalna vina, oni pitaju za vina od autohtonih i regionalnih sorti - govori Kika, koji kaže i da će događaj okupiti veoma zanimljivu selekciju vinarija:

- Najviše proizvođača dolazi iz Srbije. Biće prokupaca, biće furminta u više izdanja iz Srbije i Hrvatske...Biće i dosta zanimljivosti, na primer iz Crne Gore dolazi vinarija Marković, koja će predstaviti vina od bele i crne tamjanike, veoma neuobičajene za tu zemlju - govori Kika.

Ulaznica za festival košta 1.800 dinara, u šta spada i čaša za degustaciju. Ulaznice se mogu kupiti preko servisa ticket.rs