Početna»Novosti»Prvi Svetski dan vranca okupio je vinski Balkan
09.10.2019.

Prvi Svetski dan vranca okupio je vinski Balkan

Događaj održan u Skoplju bio je jedinstvena prilika da se publika upozna sa sortom pred kojom tek leži velika budućnost

novost prvi svetski dan vranca okupio je vinski balkan vinski magazin vino fino
U Skoplju je 5. oktobra, u organizaciji Udruženja "Vina iz Makedonije", proslavljen prvi Svetski dan vranca, događaj posvećen sorti koja je neraskidiv deo vinskog identiteta celog regiona. U događaju su učestvovali vinski profesionalci iz celog sveta, specijalizovani novinari, vinske sudije, somelijeri, vinski fotografi i blogeri, kao i brojni ljubitelji vina. Svi oni bili su deo napora da se regionu predstavi ova unikatna sorta od koje se u Makedoniji prave zaista izvanredna vina.

Predsednik Udruženja "Vina iz Makedonije" Svetozar Janevski istakao je na otvaranju smotre da je svaki strani vinski stručnjak i ljubitelj vina koji je imao priliku da proba vino proizvedeno od ove sorte bio oduševljen dubokom i intenzivnom bojom, aromama i potencijalom za graciozno starenje ovog vina, njihovu strukturu, karakter i složenost.- Reč je o velikoj sorti vina koja ima potencijal da stoji na istom nivou sa etabliranim i dobro poznatim kaberne sovinjonom ili merloom i uživa međunarodnu reputaciju. Sada je vreme da se posvetimo regionalnoj komponenti i onome što nas čini drugačijima, unikatnim i omogućava nam da obezbedimo zaslužemo mesto u vinskoj industriji na globalnom nivou - upravo kroz ovu značajnu inicijativu - Svetski dan Vranca - rekao je Janevski na svečanom otvaranju manifestacije.

Deo događaja bilo je i putovanje za novinare i profesionalce. Organizatori su goste proveli kroz Makedoniju i upoznali ih sa teroarom i vinogradima Tikveškog vinogorja.

U okviru Dana vranca, u subotu je organizovan i Salon vranca, koji je okupio, pored makedonskih vinarija, i desetak kuća iz Crne Gore, Hercegovine i Srbije. Dan je bio ispunjen masterklasovima, od kojih je jedna držala i Kerolajn Gilbi MW, veliki autoritet za vina Balkana. Ona je učesnicima pokazala velika, internacionalno nagrađivana vina od vranca.

Bogatsvo vinske Makedonije moglo se osetiti i na još jednom događaju - ekskluzivnom salonu vina Grand Vin u organizaciji Makedonske asocijacije somelijera. Ovde se predstavilo petnaestak vinarija, i na ovom salonu stekli smo utisak da je u Makedoniji vrlo živa scena malih, artizanskih vinara koji na scenu donose svežinu i neke nove pravce i stilove. Još su na početku, ali čini se da je pred njima sjajna budućnost.