Početna»Novosti»Prvo vino iz Bordoa sa smajlijem na etiketi!
24.02.2020.

Prvo vino iz Bordoa sa smajlijem na etiketi!

Neobičan dizajn osmišljen je tako da privuče mlađe generacije, kažu u negocijantskoj kući Icard Châteaux & Vignobles koja je pustila u prodaju liniju od pet vina

novost prvo vino iz bordoa sa smajlijem na etiketi vinski magazin vino fino
U Bordou je počelo da se prodaje prvo vino na svetu na čijoj etiketi se nalazi legendarni znak smajli. Najpopularniji emotikon na svetu nije javno dobro i pregovori o njegovoj upotrebi na etiketi vina trajali su dve godine.

Vina sa smajlijem na etiketi napravila je vinarska grupacija Icard Châteaux & Vignobles, sa ciljem da mlađu generaciju (upotrebili su izraz "milenijalci", zaboravljajući, kao što je često slučaj, da ova generacija već ulazi u srednje godine) uvede u svet francuskih vina. Ciljna tržišta su ona van EU, što se posebno odnosi na SAD i sveže "osamostaljenu" Veliku Britaniju, u kojima se generišu trendovi mlađih demografskih grupa.

- DIzajn je jednostavan, veseo i privlači pogled. Naš cilj je da privučemo milenijalce koji češće piju pivo i koktele i da ih uvučemo prvo u svet francuskih vina, a onda da ih usmerimo ka Bordou - kaže za Vitisphere Matijas Ikar, menadžer prodaje negocijantske kuće Icard Châteaux & Vignobles.

Da bi se vino učinilo što pristupačnijim, vina ne nose oznake regionalnog geografskog porekla, iako su stekla uslove za dobijanje oznaka IGP (dva bela vina) i AOP (dva crvena vina i jedno roze). Umesto toga, vina su klasifikovana kao stona vina - Vin de France.

I boca, pravljena tako da bude nešto između klasičnog burgundijskog i šampanjskog oblika, i etiketa veoma su privlačne i pozivaju na razgovor o dizajnu. Glavni element dizajna, smajli, danas je simbol informatičke revolucije. Patentiran je na izmaku hipi generacije, 1971. godine, a njegov tvorac je Francuz po imenu Franklin Lufrani. Nosilac prava na korišćenje smajlija je Smiley Company, registrovana u velikoj Britaniji. Nije poznata cena za prava na trogodišnje korišćenje smajlija na vinskim bocama, sa opcijom na produženje ako se ovaj zanimljiv eksperiment u dizajnu pokaže uspešnim.