Početna»Novosti»PUT KOJIM SE REĐE IDE
16.11.2021.Piše: Dušan Vranić

PUT KOJIM SE REĐE IDE

Pinot Blanc vinarije Zvonko Bogdan iz dve berbe

novost put kojim se reĐe ide vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino piše komparativne recenzije vina koja su ga iznenadila kvalitetom ili zainteresovala bogatom teroarskom i autorskom pričom. U svom novom tekstu, Vranić je svoju kritičku oštricu isprobao na pino blanu vinarije Zvonko Bogdan iz 2017. i 2018. godine.

Piše: Dušan Vranić

Pino blan dolazi iz iste porodice kojoj pripadaju favorizovani pino noar i pino griđo, ali ta sorta u vinarstvu zapravo predstavlja put kojim se ređe ide, najpre zato što daje vina neutralnijeg karaktera. Ipak, u regijama poput Alto Adiđea, Alzasa i Vilamet doline vinari postižu sjajne rezultate sa pino blanom, i to u više različitih stilova i teroarskih ekspresija.

Zato sam se obradovao kada sam saznao da se jedna od vinarija iz Srbije osmelila da na svom teroaru ispita mogućnosti monosortnog pino blana. Veoma atraktivna, kvalitetna i teška boca pino blana vinarije Zvonko Bogdan, sa pomalo avangardnom umetničkom etiketom, obećavala je pretenciozno napravljeno vino, pa sam bio veoma nestrpljiv da ga probam. Imao sam sreće da u prodaji nađem bocu iz 2017. i da je uporedim sa berbom 2018. Dobio sam dve različite stilske ekspresije pino blana iz iste vinarije, iz toplije i hladnije godine, sa različitim uticajem hrasta. U oba slučaja imamo vino učvršćeno u svojoj sortnosti i odličnoj strukturi, što je lep dokaz da je svako vino ogledalo klime i teroara, ali i umeća vinara.

Pinot blanc Zvonko Bogdan 2017

Vino koje na nosu neodoljivo podseca na šardone Novog sveta, konkretno na vina iz Nape ili Sonome sa aromama krem brulea, karamel krema, mejer limuna, sočne kruške i dinje sa začinskim primesama belog bibera i đumbira. Ovaj pino blan je suv, ekstraktivnijeg karaktera, lepih kiselina i odlično integrisanog alkohola, naglašenog uticaja hrasta i duže završnice. Na ukusu dominira zrelo tropsko i citrusno voće poput ananasa, mejer limuna, limete kao i zrele viljamovke. Proteže se duga začnska, mineralno slankasta završnica i ponovo donosi sveže rendani đumbir, karanfilić, beli biber i gorkastu koru limuna.

Vino je solidne strukture, očuvanih kiselina u toploj berbi koja mu je dala sočnu ekstraktivnost i kremastu punoću. U njega je uloženo puno ljubavi i znanja, ali i malo više drveta. Taj nešto snažniji uticaj hrasta u kome je vino odležavalo ipak na moment krade predstavu ostalim elementima i odvlači pažnju van sortnosti. Uzevši u obzir toplu berbu, kao i podneblje, mišljenja sam da se ovde ipak više radi o stilskom nego teroarskom konceptu pino blana.
Kada se sve sabere i oduzme, uz odnos cene i kvaliteta, preporučujem!

Ocena: 88/100
Cena: od 1040 din i više / teško se nalazi u prodaji


Pinot blanc Zvonko Bogdan 2018

Vino veoma integrisanog mirisa, sa nežnim aromama vanile, zrele pomorandže, sočne žute jabuke, dunje i zrele kruške. Srednjeg tela, jasnih i lepo definisanih kiselina, mineralno slankastog dodira sa notama svežeg voća poput kruške, kajsije, nektarine i mejer limuna sa pratećim začinskim aromama đumbira i belog bibera. Kiseline poput kičmenog stuba oko sebe odlično drže sve ostale elemente vina, naglašavajući primarnu voćnu aromatiku. Ovde je urađen odličan menadžment uticaja drveta u kome je odležavalo vino. U ovoj berbi, odlično uklopljeni hrast hrast je više pomogao vinu da pokaže sortne karakteristike.

Sortno i kompleksno belo vino koje prevazilazi očekivanja, sa izuzetnim odnosom cena i kvaliteta!

Ocena: 90+/100
Cena: od 1040 do 1600 din

Povezani unosi