Početna»Novosti»Rampa za Renea Redžepija i Masima Boturu!
18.01.2019.

Rampa za Renea Redžepija i Masima Boturu!

Žiri The World's Best 50 Restaurants od sada će imati tačno 50 procenata žena, a restorani više neće moći da titulu najboljeg nose duže od jedne godine

novost rampa za renea redžepija i masima boturu vinski magazin vino fino
Najpoznatija rang lista restorana na planeti, The World's Best 50 Restaurants, od ove godine pretrpeće radikalne promene. Takmičenje, koje najširoj javnosti predstavlja najbolje restorane na svetu i šefove posvećene inovativnim gastronomskim vizijama i savremenom iščitavanju tradicionalne hrane, već dugo je na meti kritika koje dolaze sa raznih strana i doneta je odluka da se maltene počne iz početka, sa potpuno promenjenim pravilima igre.

Glavna promena sastoji se u tome da će od sada restorani moći da se samo jednom nađu na vrhu liste, čime će se sprečiti višegodišnja dominacija nekih restorana kao što su El Bulli u Španiji, Osteria Francescana u Italiji i Noma u Danskoj. Pobednički restorani će se tako naći na Best of the Best listi koja je trajnog karaktera, a šefovi kao što su Rene Redžepi i Masimo Botura, koji su do sada, po utisku gastro eksperata, bili praktično "pretplaćeni" na šampionsku poziciju, moraće da ustupe mesta drugim odličnim, a nepravedno zapostavljenim kuvarima.

Kritike u vezi sa muškom dominacijom u izboru The World's 50 Best Restaurant biće, nadaju se organizatori, ublažene uvođenjem novih pravila sa ciljem da se uspostavi rodni paritet. U panelu sudija će od ove godine biti 50 procenata žena, među kojima će biti čuveni šefovi i gastro eksperti i pisci.

Lista će biti i demokratizovana na taj način što će na posebnoj onlajn platformi biti predstavljena interaktivna mapa sa svim restoranima koji su zaslužili nominaciju za ovo prestižno takmičenje.

Ovo su restorani koji trajno izlaze iz konkurencije za titulu najboljeg restorana na planeti:

El Bulli. Španija ( pobednik 2002, 2006-2009)
The French Laundry, SAD (2003-2004)
The Fat Duck, Velika Britanija (2005)
Noma. Danska (2010-2012, 2014)
El Celler de Can Roca, Španija (2013, 2015)
Osteria Francescana, Italija (2016, 2018)
Eleven Madison Park, SAD (2017)