Početna»Novosti»Rani Kelti svakodnevno su ispijali vino!
27.10.2019.

Rani Kelti svakodnevno su ispijali vino!

Nova studija nemačkih arheologa pokazuje da su svi slojevi drevnog keltskog društva uživali u vinu, koje je kasnije postalo privilegija vladajućih klasa

novost rani kelti svakodnevno su ispijali vino vinski magazin vino fino
Savremena rekonstrukcija grada Hojneburga
Kelti koji su živeli na tlu današnje Nemačke pre 2.700 godina uživali su u vinu davno pre rimskih osvajanja tih prostora, navodi se u novoj, veoma zanimljivoj studiji koju je grupa arheologa i drugih stručnjaka, pretežno iz Nemačke, objavila u reviji PLOS One.

Istraživači su analizirali, prenosi Dekanter, 133 posuda za piće, od malih pehara do velikih krčaga, kako bi stekli jasniju sliku o brdskom utvrđenju Hojneburg, keltskom gradiću koji se nalazio na prostoru današnje regije Baden-Virtemberg. U 24 posude otkriveni su tragovi vinske kiseline, koja za arheologe predstavlja nepobitan trag kulture ispijanja vina.

- Vino koje se konzumiralo u Hojneburgu verovatno je bilo uvezeno sa Mediterana - zaključili su istraživači, koji u celoj oblasti nisu našli nijedan arheološki dokaz o uzgoju vinove loze na tom području.

Za razliku od studija sa sličnog lokaliteta u Burgundiji, ovaj rad tvrdi da su u keltskoj kulturi uživali svi slojevi društva - i bogati i siromašni. Tragovi vina pronađeni su i u lokalno napravljenim, jednostavnim peharima, i u onim kvalitetnijim i vrednijim. Ovo je navelo istraživale da pretpostave da se vino kod Kelta u ovoj regiji, a možda i drugde, konzumiralo svakodnevno, i da je ono definisalo identitet zajednice.

- Moguće je da su radnici motivisani za rad pomoću moba koje su uključivale gozbe i ispijanje vina - naveli su istraživači.

Autori studije su naveli da se u kasnijim keltskim zajednicama status vina znatno promenio, i ono je postalo statusni simbol bogatih i moćnih. Ovo, kažu istraživači, objašnjava činjenicu da je grčki pisac Posejdonije, nekoliko vekova nakon epohe u kojoj su se u Hojneburgu vinu odavali svi slojevi društva, napisao da "Kelti iz najviših slojeva piju vino, dok niži slojevi piju pivo".