Početna»Novosti»Rano cvetanje zapanjilo je francuske vinogradare
21.05.2020.

Rano cvetanje zapanjilo je francuske vinogradare

Vinogradi u Bordou procvetali su mesec dana "pre roka", a ovaj fenomen su zabeležile i druge vinske regije, od juga Francuske do Šampanje

novost rano cvetanje zapanjilo je francuske vinogradare vinski magazin vino fino

Francuski vinari zapanjeni su činjenicom da su njihovi vinogradi ove godine procvetali nedeljama "pre roka", a u nekim slučajevima i mesec dana ranije! Ovaj fenomen dovodi se u vezu sa sve dužim toplim periodima godine: proleća počinju ranije, a leta se produžavaju. Vinari i vinogradari postepeno se navikavaju na nove uslove rada, a čuvene regije kao što je Bordo uvode u sortiment južnjačke, izdržljivije sorte grožđa koje će lakše podneti sušne i vrele godine. Ovogodišnji početak cvetanja sasvim je u skladu sa ovim trendom, i vinari kažu da je do potpunog otvaranja pupoljaka došlo nezapamćeno rano.

- Većina čokota kaberne sovinjona i merloa u Bordou već je procvetala - rekao je Žoel Ortic, savetnik za vinogradarstvo u francuskoj Agrarnoj komori, dodavši da je cvetanje poranilo i do mesec dana.

Cvetanje je u toku i u severnim vinskim regijama kao što je Alzas, a u Burgundiji je, navodi sajt Vitisphere, do cvetanja došlo nezapamćeno rano, u prvoj nedelji maja. Slična situacija je i u Šampanji, gde je loza procvetala dve nedelje ranije od desetogodišnjeg proseka. U južnoj Francuskoj, šardone je počeo da cveta pre oko dve nedelje, desetak dana ranije nego što je uobičajeno.

Neobičan botanički fenomen, iako mu je pozadina dosta uznemirujuća - klimatske promene imaju i dosta ozbiljnije posledice od ranog cvetanja vinove loze - isprovocirao je francuske vinare da se na društvenim mrežama takmiče u tome ko će postaviti lepšu fotografiju vinove loze u cvatu.