Početna»Novosti»Rasne tenzije potresaju svet vrhunskih somelijera
21.06.2020.

Rasne tenzije potresaju svet vrhunskih somelijera

Ostavke, protestna pisma, kritike zbog upotrebe reči "master" - Court of Master Sommeliers ponovo proživljava vrlo teške dane

novost rasne tenzije potresaju svet vrhunskih somelijera vinski magazin vino fino
Američki protesti protiv rasne nejednakosti prelili su se i na sferu vina. U fokusu vinske javnosti trenutno su previranja u organizaciji Court of Master Sommeliers, jednom od najuglednijih esnafskih udruženja koje okuplja vrhunske somelijere. Pre četiri dana, Ričard Bets, nosilac titule Master Sommelier, šokirao je kolege odlukom da se odrekne titule MS i da napusti organizaciju u kojoj je položio jedan od najtežih vinskih ispita na svetu. Kako prenose američki mediji, Bets je ovo učinio usled, kako je naveo, nedostatka volje među njegovim kolegama da se zauzme dovoljno snažan stav u vezi sa rasnom jednakošču, kao i zbog načina na koji se organizacija ponela 2018. nakon skandala sa varanjem na ispitima za titulu Master Sommelier.

- Amerika prolazi kroz velike promene, a ova organizacija ne učestvuje u njima. Zauzmite se za nešto i recite svoju reč - poručio je Bets svojim, sada već bivšim kolegama, i dodao da je po njegovom mišljenju Court of Master Sommeliers "veoma beo i veoma privilegovan vinski program".

- Organizacija bi mogla da bude mnogo bolja kada bi u njoj bilo više raznovrsnosti u pogledu rase, nivoa privilegovanosti i finansijskog stanja članova - rekao je, i zaključio dalju raspravu o svom činu rečima:

- Večeras odlažem svoju značku i kravatu.

Samo dan pre Betsove ostavke, somelijerka iz Atlante Tarira Habibi je na instagramu podelila iskustvo zbog kojeg je, kako navodi, odustala od učešća u procesu za sticanje titule Master Sommelier. Ona je ispričala da se nije osećala dobro zbog obaveze da se drugim kandidatima obraća titulom "master", koja je asocira na period robovlasništva u Americi.

- Nisam mogla da zamislim da služim vino osobi kojoj se obraćam titulom "master". Za mene je bilo nemoguće da dalje radim sa ljudima koji ne razumeju da je jezik uvek deo problema - rekla je Habibi, inače osnivač organizacije Hue Society koja pomaže vinskim profesionalcima crne boje kože da pronađu svoje mesto u vinskom biznisu.

Gest somelijerke naveo je rukovodstvo organizacije Court of Master Sommeliers na brzu reakciju. Devon Brolji, predsednik odbora direktora američkog ogranka ove organizacije, rekao je da će način tituliranja ubuduće biti promenjen.

- Izražavam duboko žaljenje zbog neprijatnog iskustva koje je Habibi imala - napisao je Brolji u izjavi za list San Francisco Chronicle i rekao da je doneta odluka o promeni tituliranja nosilaca ugledne titule:

- Ubuduće se više neće koristiti titula "Master" i moraće se govoriti puna titula "Master Sommelier" - naveo je Brolji.

Od osnivanja organizacije, 1977. godine, samo 269 ljudi steklo je prestižnu titulu MS, koja kandidatu otvara mogućnost zapošljavanja bilo gde na planeti. Pre dve godine, organizaciju sa do tada gotovo besprekornim ugledom potresla je afera sa poništavanjem čak 23 titule, nakon saznanja da su ispitna pitanja "procurela". Mnogi somelijeri izneli su stav da je u pitanju bila okrutna odluka kojom je poništen ogroman trud kandidata koji nisu varali na ispitu, i ugled organizacije Court of Master Sommelier stavljen je na veliki ispit. Ovogodišnje nevolje dodatno su produbile krizu organizacije koja će, po svemu sudeći, morati da pretrpi značajne reforme.

Povezani unosi