Početna»Novosti»Recepti za pet sjajnih uskršnjih kolača
01.05.2021.

Recepti za pet sjajnih uskršnjih kolača

Za pripremu ovih poslastica potrebno je najviše pet sastojaka, dok sam proces izrade ne zahteva nikakve specijalne kulinarske veštine

novost recepti za pet sjajnih uskršnjih kolača vinski magazin vino fino
Uskrs, najveći hrišćanski praznik, pravo je vreme za porodična okupljanja, druženja i velike gozbe. Ove godine, Filip Ćirić, šef i vlasnik restorana Homa i Homa Bistrot odlučio je da nam otkrije recepte za čak pet različitih vrsta sitnih kolača koji se trenutno nalaze na meniju njegovog fine dining restorana Homa. Za pripremu ovih poslastica potrebno je najviše pet sastojaka, dok sam proces izrade, kako Fića kaže, ne zahteva nikakve specijalne kulinarske veštine. Izvolite, probajte, uživajte!

Feuilletine pločice



- za oko 50 komada -
Sastojci:
120g Feuilletine
300g mlečne čokolade
25g suvog đumbira

Priprema:

Suvi đumbir iseckati na sitne kockice.Otopiti čokoladu. Spojiti suvi đumbir, otopljenu čokoladu i feuilletine ljuspicama. Masu razvući između dva pek papira debljine 1-2mm. Tako istanjenu masu ohladiti, pa skinuti pek papir i iseći na pravougaonike 4x4cm.

Višnja žele



- za oko 50 komada –
Sastojci:
300g višnji bez koštica
60g šećera
5ml ulja od koštica šljiva
6g agar-agara

Priprema:

Sve sastojke dobro izblendati, procediti pa prokuvati. Zatim ih Izliti u četvrtastu posudu sa ravnim dnom i ostaviti ih da se ohlade i stegnu. Nakon toga iseći žele na kocke jednakih stranica.

Kikiriki bombice



- za oko 50 komada –
Sastojci:
180g slanog kikirikija
150g mlečne čokolade
20g kakao putera
70g putera
Za glazuru:
150g mlečne čokolade
100g karamelizovanog kikiriki kranča

Priprema:

Kikiriki zagrejati u rerni, dobro izblendati pa dodati otopljenu čokoladu, kakao puter i puter. Kad masa počne da se steže oblikovati kuglice od po 8 grama. Oblikovane kuglice umakati u otopljenu čokoladu, pa ih valjati u karamelizovani kikiriki kranč.

Marshmallow sa medom i matičnim mlečom



- za oko 50 komada -
Sastojci:
190ml hladne vode
20g želatina u prahu
(Umutiti tako da se dobije čvrsta masa poput umućenog šlaga.)
190ml vode
220g šećera
250g meda sa matičnim mlečom

Priprema:

Vodu, šećer i med sa matičnim mlečom kuvati na laganoj vatri do 135 stepeni. Uz konstantno mućenje polako dodavati ukuvalu masu u umućeni želatin i mutiti nekoliko minuta da se masa lepo spoji. Masu izliti u četvrtastu nauljenu posudu. Ohladiti masu. Iseci Marshmallow na kocke 1.5 x 1.5cm i uvaljati u šećer u prahu.

Kafa



- za oko 80 komada –
Sastojci:
1 jaje
100g šećera
(Umutiti i zagrejati do 80 stepeni.)
4 kašićice Nes kafe razmućene u malo tople vode
75g putera
40g crne čokolade
100g mlevenog badema
100g mlevenog oraha
5g kakao nibsa

Priprema:

Sve sastojke lepo umešati i pustiti da se masa ohladi. Od mase oblikovati kuglice od po 5 grama, pa sa jedne strane vrhom kašike utisnuti jednu liniju da podseća na zrno kafe.