Početna»Novosti»Regija Proseko na UNESCO listi svetske baštine
09.07.2019.

Regija Proseko na UNESCO listi svetske baštine

Ova severoistoična oblast Italije uključena je na spisak lokacija od neprocenjivog značaja za planetu Zemlju

novost regija proseko na unesco listi svetske baštine vinski magazin vino fino
Italijanska vinska regija Proseko, tačnije brdovita oblast Koneljano i Valdobjadene, ušla je na UNESCO listu svetske baštine! Na sastanku komiteta UNESCO održanom u Bakuu u Azerbejdžanu pre dva dana, doneta je odluka da se ova severoistočna oblast Italije uključi u listu lokacija od neprocenjivog značaja za planetu.

Proseko je u ovom trenutku najpopularnije italijansko vino van granica ove zemlje, a izvoz čuvenog penušavca porastao je za čak 21 procenat u poslednjih godinu dana.

Italijanski ministar za poljoprivredu Đanmarko Sentinajo rekao je da je ovo istorijski dan za Veneto i za celu Italiju. Predsednik Konzorcijuma za zaštitu apelacije Koneljano Valdobjadene Proseko DOCG, Inoćente Nardi, rekao je:

- Proizvođači iz ovog konzorcijuma su u srcu ove odluke UNESCO. Oni oblikuju ovu regiju, sa njenim kolažom strmih, zahtevnih vinograda koji se mogu obrađivati samo ručno. Nebrojene generacije stvorile su naš jedinstveni pejsaž sa terasastim vinogradima. Ovaj napor na prilagođavanju prirode stvorio je identitet koji je sada prepoznao i UNESCO.
U saopštenju povodom odluke, čelnici UNESCO naveli su da su ciglioni - malene parcele vinograda na uzanim, travnatim terasama, glavna karakteristika ovog regiona, i da je od sedamnaestog veka do danas stvoren pejsaž sa izvanrednim estetskim karakteristikama.

Naredni koraci regije Proseko obuhvataju ekološki održivu zaštitu ovog jedinstvenog pejsaža i podršku sve masovnijem turizmu koji postepeno menja lice ove čuvene vinske oblasti.