Početna»Novosti»Restoran Điro ostao bez svih Mišelinovih zvezdica!
28.11.2019.

Restoran Điro ostao bez svih Mišelinovih zvezdica!

Urednici vodiča izbacili su sa liste najbolji suši restoran u Japanu zbog odluke vlasnika da više ne prima rezervacije

novost restoran Điro ostao bez svih mišelinovih zvezdica vinski magazin vino fino
Sukijabaši Điro, najpoznatiji suši restoran na svetu, više nije u Mišelinovom vodiču! Razlog za ovo ne leži u slabom kvalitetu sušija, već u činjenici da taj suši ne može da proba niko osim stalnih gostiju i onih koji su u restoran došli na preporuku, čime se ovaj lokal u Tokiju u suštini pretvorio u ekskluzivni privatni klub.

- Pošto Sukijabaši Điro više ne prima rezervacije, on više ne spada u naš delokrug . Naša politika je da predstavljamo restorane u koje svako može otići da jede - rekla je portparolka Mišelinovog vodiča na promociji izdanja za 2020. godinu.

Dokumentarac "Jiro Dreams of Sushi", snimljen 2011. godine, pomogao je da restoran Điro i njegov vlasnik, Điro Ono, steknu oreol jednog od simbola Japana: stari suši majstor i njegov sasvim običan restoran na vizuelno vrlo skromnoj lokaciji pravili su savršen suši, jelo čija se priprema uči decenijama i nikada ne nauči do kraja. U trenutku premijere filma, Điro Ono je već četiri puta bio nagrađen sa tri Mišelinove zvezdice, a nakon premijere usledila je i svetska slava: u restoranu su jeli šef Žoel Robušon, glumac Hju Džekmen, pevačica Kejti Peri...Godine 2014. ovde su večerali premijer Japana Šinzo Abe i tadašnji predsednik SAD Barak Obama, koji je tokom mandata često uživao u odlascima u neobične, ponekad i sasvim skromne lokalne restorane. Restoran je uživao takvu reputaciju da je Entoni Bordejn 2016. rekao da bi želeo da u njemu uživa u svom poslednjem obroku, i da to bude omakase degustacioni meni od 22 jela.

Tokom ovih burnih dešavanja restoran je stekao reputaciju mesta koje nije dostupno običnim smrtnicima, sa predugačkim listama čekanja i cenama koje su previsoke čak i za Tokio - najmanje 300 evra za šefov izbor sušija.

Pre nekog vremena, restoran je na svom veb sajtu objavio poruku koja je sasvim nezamisliva u restoranskim krugovima: da zvanično odustaje od rezervacija.

- Trenutno imamo poteškoće u prihvatanju rezervacija i izvinjavamo se našim cenjenim gostima zbog ove neugodnosti. Nažalost, kako naš restoran u svakom trenutku može da primi samo deset gostiju, ova situacija će postati trajna - navodi se na sajtu.