Početna»Novosti»Revolucionari španskog vinarstva
19.01.2022.Promo

Revolucionari španskog vinarstva

Marqués de Cáceres - najvažniji vinski brend regije Rioha

novost revolucionari španskog vinarstva vinski magazin vino fino
Ime koje asocira na aristokratiju i na dane najveće slave španske imperije, izvanredni vinogradi na odabranim položajima regija Rioha i Rueda, i vina koja se izvoze u čak 120 zemalja sveta: kuća Marqués de Cáceres ove godine je po svim parametrima najvažniji brend Riohe. Ovakva pozicija ugledne vinarije potvrđena je u ovogodišnjem izveštaju kuće Wine Intelligence, koja je, nakon anketiranja 25.000 potrošača u 25 zemalja sveta, proglasila Marqués de Cáceres za najuticajniju vinariju Riohe.

Kada je Enrike Forner osnivao vinariju koja danas predstavlja jedan od najvećih ponosa Riohe, želeo je - i u tome uspeo - da napravi pravu vinsku revoluciju u Španiji. Napravio je odlučan rez sa viševekovnim vinarskim tradicijama i usvojio filozofiju vinarstva iz Bordoa koja podrazumeva pravljenje slojevitih, karakternih vina koja - ne predugo! - odležavaju u novom francuskom hrastu i potom sazrevaju u boci, a među prvima u regiji je uveo i rad sa fermentorima od nerđajućeg čelika. Rezultat ovog napora je sasvim drugačiji doživljaj vina od sorte tempraniljo, koja je zaštitni znak Riohe. Danas se širom sveta podrazumeva da se sa crnim sortama radi baš na način koji je Forner uveo u Riohu, ali, u Španiji 1970. godine, posredi je bio događaj tektonskih razmera, koji je do srži promenio shvatanje vinarstva u ovoj zemlji.

Otac vinarije Marqués de Cáceres, Enrike Forner, bio je čovek izuzetno živopisne biografije. Rođen je u Valensiji 1925. godine, a formativne godine proveo je u Francuskoj, u koju se njegova porodica preselila 1936. godine, nakon poraza republikanaca u Španskom građanskom ratu. Vinarska porodica nastavila je da se bavi svojim starim poslom i u Francuskoj, obnovivši u Bordou dve napuštene vinarije, Château Camensac i Château Larose-Trintaudon.

Istovremeno sa ovim velikim poduhvatom, Enrike Forner studirao je u Bordou u klasi velikog enologa Emila Pejnoa, koji ga je savetovao da se vrati u domovinu i da tamo osnuje novu vinariju. Forner je poslušao ovaj savet, vratio se u Španiju 1964. godine i, nakon šest godina priprema, otvorio vinariju u Seniseru u regiji Rioha Alta.

Nova vinarija počela je da pravi vina neopterećena tradicionalnim metodama vinara iz Riohe, jer je Forner smatrao da te metode dugog čuvanja vina u starim, mnogo puta korišćenim buradima daju oksidativna vina sa prejakim uticajem odležavanja. Istoričari vinarstva u Riohi zapisali su da su Fornerove kolege vinari smatrali da pridošlica iz Francuske pravi izuzetno dobra vina, ali da ona ne odražavaju pravi duh Riohe. Forner se nije pokolebao u uvođenju novog stila:

- Počeli smo da često menjamo burad kako bi došli do punog potencijala vina i boljeg balansa hrasta i voćnih aroma - rekla je Kristina Forner u jednom intervjuu.

Bela vina iz oblasti Rioha predstavljaju još jedan tržišni adut kuće Marqués de Cáceres, u kojoj imaju punu svest o rastućoj popularnosti belih i roze vina u celom svetu. Od sorte vijura, najraširenije bele sorte vinove loze u ovoj oblasti, prave se sveža, voćna vina kao što su Marqués de Cáceres Viura White i Marqués de Cáceres Excellens Viura, kao i nešto sasvim posebno - Marqués de Cáceres Satinella, polusuvo vino od vijure sa malenim dodatkom malvazije. Ovo sveže vino iskričavih aroma tropskog voća i belog cveta ne zahteva nikakvo odležavanje i preporuka je da se konzumira dok je apsolutno sveže.


Ponos Riohe - kuća Marques de Caceres

Kada je napustio ovaj svet 2011. godine, Forner je za sobom ostavio kolosalno zaveštanje: prakse koje je uveo danas su standardne u Riohi i donele su joj ogroman međunarodni uspeh. Moderni izraz Riohe je vino sa manje hrasta, više voća i više elegancije, kako su u Dekanteru napisali povodom smrti velikog vinara, a kuća Marqués de Cáceres nastavila je da razvija ovaj trend i u narednoj generaciji. Nakon što se Enrike Forner penzionisao 2007. godine, na čelo kuće došla je njegova ćerka Kristina, koja je unela u poslovanje novu energiju i ideje: njena prva “zadužbina” bilo je podizanje novih 125 hektara vinograda u Ruedi, sa sortimentom koji se sastoji mahom od sovinjon blana i verdeha. Najnoviji poduhvat ambiciozne vinarke je kupovina butik vinarije Finca La Capilla, sa šezdeset hektara vinograda u prestižnim oblastima La Ora, Angui i Roa, u kojima se tradicionalno proizvode skupocena single estate vina.

Danas je Marqués de Cáceres gigant koji proizvodi više od deset procenata ukupnog izvoza vina u regiji Rioha. U njihovim vinima, svežim, voćnim i, sa izuzetkom onih sa sufiksom Reserva, spremnim za konzumaciju odmah po kupovini, uživa se širom sveta, a jedan deo portfolija našao je put i do potrošača u Srbiji.

MONARHISTIČKO IME, REPUBLIKANSKA VINARIJA

Raskošno ime vinarije predstavlja i veliki kuriozitet u karijeri iskusnog vinara i nepokolebljivog republikanca Enrikea Fornera: porodični prijatelj Fornerovih, Don Visente Nogera i Espinoza de los Monteras, markiz Kaseresa, dozvolio je da vinarija ponese ime njegovog domena, pod uslovom da Forner svake godine finansijski pomaže humanitarne organizacije po svom izboru.

MARQUÉS DE CÁCERES RIOJA ROSÉ

Dugo ćemo čekati na leto, koje je najbolja prilika za uživanje u kvalitetnom roze vinu, ali ništa nas ne sprečava da se uz čašu rozea makar na trenutak vratimo u tople dane i da sanjarimo o španskom suncu. Vino Marqués de Cáceres Rosé je idealno za to: sveže vino umereno punog tela napravljeno je mahom od tempranilja, sa blagim dodirom garnače. Zavodljive roze boje, na nosu i u ustima daje intenzivan miris i ukus svežih trešanja sa diskretnim notama anisa. Odličan balans i fine kiseline ovo vino čine prilagodljivim za različite prilike, od aperitiva do uparivanja sa hranom. Mi preporučujemo klasični par - pršutu sa burrata sirom i kvalitetnim čeri paradajzom.

MARQUES DE CACERES EXCELLENS ROSE

Otmeno, pravo letnje vino raskošnih aroma jagoda sa šlagom i malina, a dalje istraživanje aromatskog profila otkriva i note breskvi i dinja. Ukus je vrlo sličan, nežan i voćan, lepo zaokružen. Ovo elegantno vino je savršen pratilac lake zakuske, svežih salta kao i uživanja u plodovima mora, posebno škampima na buzari.

MARQUÉS DE CÁCERES RIOJA RESERVA

Vino punog, smelog ukusa, Marqués de Cáceres Rioja Reserva pravi se samo u najboljim godinama, od bobica sa čokota starih 25 do 35 godina. Osnova vina je tempraniljo, sa malim dodatkom garnače i gracijana. Odležava 20 meseci u francuskom hrastu, nakon čega slede dve godine dozrevanja u boci. Rezultat je vino koje se može piti odmah ili godinama čuvati, a aromatski profil mu je sačinjen od zrelih šljiva i trešanja sa nagoveštajima vrhunske čokolade, kafe i cimeta.

MARQUÉS DE CÁCERES BRUT CAVA

Delikatno vino floralnih nota, umerenih kiselina i fine perlaže, Marqués de Cáceres Brut Cava pravi se od sorti zarelo, makabeo i parelada. Pouzdan je pratilac proslava i svečanih prilika, a idealno je i kao aperitiv ili parnjak jelima lakih ukusa, pre svega od sveže morske ribe.

MARQUÉS DE CÁCERES RIOJA CRIANZA

Veoma popularna Rioja Crianza odležava u hrastovini 12 meseci, nakon čega još toliko sazreva u boci. Čine je tempraniljo sa dodatkom garnače i gracijana, a odlikuje se sočnim ukusima jagoda i malina, koji su u savršenom balansu sa dahom začina i vanile.

RUEDA BLANCO

Kuća Marqués de Cáceres prisutna je i na svetskim tržištima i sa sjajnim belim vinima, poreklom iz Riohe i iz regije Rueda. U Ruedi se na šljunkovitom i peščanom tlu, u kontinentalnoj klimi, uzgajaju pretežno sovinjon blan i verdeho. Rezultat napora vinara da, u ovom zahvalnom teroaru, od sovinjon blana stvore dobro balansirana vina naglašeno tropskog karaktera pretočen je u etikete Marqués de Cáceres Rueda Sovignon Blanc i Marqués de Cáceres Rueda Excellens Sauvignon Blanc. Od verdeha se ovde dobijaju vina Marqués de Cáceres Rueda Verdejo i Rueda Excellens Verdejo, rafiniranih, suptilnih aroma belog voća, i intenzivnog, bogatog ukusa grejpfruta, hrskave strukture i duge završnice.

RIOJA BLANCO

Bela vina iz oblasti Rioha predstavljaju još jedan tržišni adut kuće Marqués de Cáceres, u kojoj imaju punu svest o rastućoj popularnosti belih i roze vina u celom svetu. Od sorte vijura, najraširenije bele sorte vinove loze u ovoj oblasti, prave se sveža, voćna vina kao što su Marqués de Cáceres Viura White i Marqués de Cáceres Excellens Viura, kao i nešto sasvim posebno - Marqués de Cáceres Satinella, polusuvo vino od vijure sa malenim dodatkom malvazije. Ovo sveže vino iskričavih aroma tropskog voća i belog cveta ne zahteva nikakvo odležavanje i preporuka je da se konzumira dok je apsolutno sveže.