Početna»Novosti»Rezerva protiv Rezerve
05.04.2021.Piše: Dušan Vranić

Rezerva protiv Rezerve

Komparativna recenzija dva velika vranca iz vinarije Plantaže

novost rezerva protiv rezerve vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom, koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka, i student prestižnog The Court of Master Sommeliers, postao je stalni saradnik Vino & Fino magazina. Iz njegovog pera čitaćete intrigantne recenzije vina koja su ga iznenadila kvalitetom ili zainteresovala bogatom teroarskom i autorskom pričom, ali i onih etiketa koje su izneverile visoka očekivanja. U svom prvom tekstu, Vranić je svoju kritičku oštricu isprobao na dva velika vranca crnogorskih Plantaža.

Za ozbiljniji izbor vina i specificnih berbi, ljubitelji će se uvek radije uputiti u neku vinoteku nego u obližnji supermarket. Ipak, pojedini supermarketi kriju fantastična iznenadjenja, u šta sam nedavno imao prilike da se uverim, posetivši kragujevačku Ideu. Na polici sa vinima zapala mi je za oko akcijska cena za premijum vino crnogorskih Plantaža, njihov Vranac Reserve 2013. Umesto 2.900, koštao je samo 1.900 dinara! Da moje oduševljenje bude veće, iza flaša iz iste berbe, u dnu police stajale su pomalo prašnjave i zaboravljene tri boce iz čuvene 2011! O toj berbi se govori kao jednoj od najboljih koju su u Plantažama ikada imali i zato sam, iskreno, jedva čekao da je isprobam.

Znam da iza ove premijum linije vranca stoje ozbiljan rad, stroga selekcija grožđa, dugo odležavanje vina u bačvama i duga stabilizacija u boci. Takođe znam da je na policama enoteka u svetu, konkretno u Njujorku, gotovo nemoguće pronaći vino koje odležava gotovo pet godina pre plasiranja na tržište, odnosno, vino visokog kvaliteta iz “dubljih” berbi, za cenu do 19 dolara. Jedva sam dočekao da uradim komparativnu recenziju ova dva vranca i posebno da proverim da li je opravdan hajp oko te čuvene 2011. Na kraju, dobio sam više nego što sam očekivao, uz neverovatan odnos cene i kvaliteta u oba slučaja.

VRANAC RESERVE 2013
Plantaže, 14,7% alc

Vino tamno crvene garnet boje sa nežnim varijacijama na rubu koje naglašavaju njegovu evolutivnu fazu. Bez sedimenta i taloga, veoma viskozno, sa vinskim suzama koje govore o ekstraktivnijem vinu sa jačim alkoholom.

Na nosu veoma darežljivo i kompleksno, jačeg intenziteta. Smenjuju se cvetne arome hibiskusa i ruža sa aromama zrelog nara, maline, borovnice i kupine, uz note poput nove kože i tople zemlje sa začinskim primesama zelenog bibera i karanfilića. Vino je suvo, lepih osvežavajućih kiselina, definisanih finih tanina i sa - čini mi se - malo više alkohola u strukturi, ali ne toliko da je dominantan. Svakako su izbegnuti ukuvanost i džemasti karakter, a dobijeno je zrelo voće i ukus pun šljive, smokvi, kupine, čak i kore crvene pomorandže, uz nijanse muskatnog oraščića, zelenog bibera, grafita i tople zemlje. Solidna i veoma elegantna završnica.

Ovde se radi o vinu sa dobrom strukturom, dobrog balansa, puno zrelog voća sa veoma integrisanim začinskim komponentama i divnom elegancijom, što dosta govori o dugom odležavanju ovog vina pre nego što je zauzelo svoje mesto na policama. Ovaj vranac je na vrhuncu razvoja, uz mogući benefit tokom budućeg odležavanja u periodu od 7 do 10 godina.

Ocena: 92+/100

VRANAC RESERVE 2011
Plantaže, 14,5% alc

Duboko obojeno crveno vino sa blago narandžastim ivicama koje na oku nagoveštavaju njegovo dugo odležavanje. Na nosu smireno, pomalo stidljivo i veoma integrisano, umerenog inteziteta, sa puno zrelog crnog i plavog voća poput kupine, šljive i borovnice, uz arome nove kože, tople zemlje, mlečne čokolade i karanfilića. Uticaj hrasta je potpuno integrisan.

Vino je suvo, punog zaokruženog tela, a odlične kiseline osvežavaju vino i ne dozvoljvajući mu da pokaže znake umora. Tanini su i dalje u odličnoj formi i drže ovaj vranac poput kičmenog stuba. Voće je u smirenoj fazi, sa karakterom zrelih kupina, suve smokve i šljive. Postojan je i jako prijatan uticaj hrasta u kome je vino odležavalo i na koje utiče ukusima mlečne čokolade, karanfilića, nežne vanile i duvana. Završnica je dugotrajna i na najbolji način stavlja tačku na ovo kompleksno vinsko izdanje.

Ovo je vino snažne strukture koje nakon čitave decenije ne pokazuje umor kao ni pad forme. Evolutivno, kompleksno i višeslojno, ostaje urezano u emotivnu memoriju i predstavlja primer za vino koje može dugo da odležava.

Plantažin Vranac rezerva 2011 je blizu idealnog balansa, jer su sve komponente harmonično poređane u istu liniju: kiseline, tanini, alkohol, uticaj hrasta i voćnost. A sve to bez ukuvanih i džemastih primesa koje ovoj sorti nisu strane.

Vino je svakako na svom vrhuncu. Sve pohvale timu Plantaža za ovo kolosalno izdanje! Mogući rok odležavanja je još 5 do 7 godina.

Ocena: 96/100