Početna»Novosti»Robert Parker odlazi u penziju!
17.05.2019.

Robert Parker odlazi u penziju!

Osnivač magazina The Wine Advocate i utemeljivač sistema ocenjivanja od 100 poena rekao je da je došlo vreme da preda štafetu svojim naslednicima

novost robert parker odlazi u penziju vinski magazin vino fino
Najčuveniji i najuticajniji vinski kritičar na planeti, Robert Parker, objavio je da odlazi u penziju! Na sajtu Wine Advocate juče je objavljen veliki tekst urednice Lize Peroti-Braun MW, bliske Parkerove saradnice, koja je objavila da sa pomešanim osećanjima mora da prenese odluku Parkera da se povlači iz kuće The Wine Advocate, koju je osnovao 1978. godine i u kojoj je proveo ceo svoj profesionalni život.

- Ako iko zaslužuje odmor od našeg frenetičnog sveta ocenjivanja vina, to je Robert. A opet, nemoguće je preceniti njegov doprinos značajnom podizanju lestvice za kritičko i nepristrasno pisanje o vinu, što je ujedno popravilo i kvalitet samog vina. Njegovo nenadmašno degustatorsko iskustvo i stručne i sasvim direktne ocene vina nedostajaće i industriji i kupcima - navela je Liza Peroti-Braun.

Liza Peroti-Braun prenela je reči samog Robert Parkera, koji je naveo da je ovo samo početak nove etape za The Wine Advocate:

- Imam čast da predam štafetu našem divnom timu. Za mene je došlo vreme da, sa trenutnim dejstvom, predam drugim ljudima svoje uredničke i menadžerske dužnosti. Dižem čašu za sve vas koji ste bili deo ovog velikog putovanja i koji ćete nastaviti da delite entuzijazam prema ocenjivanju vina - rekao je Parker.

Parker je još pre dve godine prestao da se aktivno bavi ocenjivanjem vina, prepustivši taj posao timu od deset vrhunskih stručnjaka.

Najveći doprinos Roberta Parkera svetu vina svakako je njegov sistem ocenjivanja od 100 poena, koji je postao industrijski standard i koji i danas prate brojne kontroverze. Razvoj magazina i, kasnije, sajta The Wine Advocate usledili su nakon veoma romantičnog početka karijere: Robert Parker, student prava, godine 1967. u Alzasu u Francuskoj upoznao mladu ženu sa kojom je otkrio svoju strast prema vinu. Tokom narednih deset godina Parker je razmišljao o tome da se u potpunosti posveti vinu, ali ga je porodica odgovarala od toga. Godine 1978. kasnije napustio je svet prava i pokrenuo, uz punu podršku svoje supruge Patriše, sa kojom je ostao u srećnoj vezi od upoznavanja u Francuskoj pa sve do danas, svoj prvi vinski vodič The Baltimore-Washington Wine Advocate. Ideja iza pokretanja vodiča bila je - napraviti pregled vina koji će biti apsolutno nezavisan i bez ikakvih obaveza prema vinarijama i trgovcima.

Budućnost je pokazala da je ovaj model ocenjivanja vina doneo nešto potpuno novo u vinski svet: način da se kvalitet vina precizno kvantifikuje i da se to predstavi krajnjem kupcu na jednostavan i pregledan način. Počela je nova era za vinski svet, a Robert Parker je čovek koji je širom otvorio vrata te ere.