Početna»Novosti»Romantika za poneti
12.02.2021.Piše: Jelena Stojčić

Romantika za poneti

I kod nas i u svetu, Dan zaljubljenih će proći u znaku adaptacije restoranskog biznisa na pandemijske uslove življenja

novost romantika za poneti vinski magazin vino fino
Ugostitelji širom sveta potrudili su se da i ovogodišnji 14. februar prođe uspešno uprkos svim ograničenjima. Po pravilu, proslava Dana zaljubljenih je prva velika noć za restoratere, prva dobra, profitna noć posle praznika i dugog januara, veoma lošeg meseca u ugostiteljskoj industriji. Ove godine, Dan zaljubljenih definitivno će se proslavljati drugačije nego ranije.

Bez obzira na to što su se vlasnici restorana na sve načine borili da im se omogući rad bar tog dana ili makar prošire kapaciteti restorana, malo je onih kojima je to pošlo za rukom. Izuzetak su njujorški restorani koji su još krajem januara dobili dozvolu za rad za Dan zaljubljenih, a inače su zatvoreni još od sredine decembra.

Pre pandemije, Dan zaljubljenih je bio savršena prilika za restoratere da kreiraju posebne ponude i promocije za privlačenje gostiju. Ove godine, specijalne ponude za zaljubljene u potpunosti odražavaju promenjeni način života gostiju. Uz uobičajenu hranu u obliku srca, sada gosti mogu da očekuju i zanimljiv pribor za jelo ili da dobiju cveće uz hranu i kolače. Takođe, mnogi restorani nude i virtuelne časove kuvanja za parove sa svojim šefovima - rekao je za magazin Today Hadson Rili, viši potpredsednik istraživanja za Nacionalno udruženje restorana SAD-a.

Kod kuće kao u restoranu

Većina lokala u Evropi ostaće i dalje zatvorena, dok će kod nas lokali raditi kao i do sada, do 20 sati. Ali, bez obzira na to što mnogi taj dan neće proslaviti kako su navikli, uz večeru i vino u restoranu, opcija naručivanja hrane deluje kao odlična zamena. Dobra i lepo servirana hrana, uz dobro vino pomoći će vam da napravite pravu restoransku atmosferu kod kuće, a uz to, i naručivanjem hrane podržavate omiljeni restoran u ovim teškim vremenima za ugostiteljstvo. I zaista, domaći ugostitelji ove godine su se potrudili na razne načine da ugode svojim gostima. Osim specijalno kreiranih menija za poneti, nagradnih igara za osvajanje besplatnih romantičnih večera više je nego ikad.

Takođe, dosta je i onih koji svoju ponudu nisu bazirali samo na romantičnoj večeri za poneti, već su se odlučili za dnevnu varijantu proslave Dana zaljubljenih u vidu branča, koji je u poslednjih nekoliko godina veoma popularan u Srbiji. Zamerka je to što se još uvek niko kod nas nije dosetio da prekopira jedan veoma uspešan svetski trend u kome restorani nude polugotove obroke koji mogu da se dokuvaju ili samo podgreju kod kuće. Osim što je to dosta dobar alat za očuvanje biznisa, time se i sprečava jedna od glavnih manjkavosti dostave, a to je hlađenje hrane na putu od restorana do kućne trpeze gostiju.