Početna»Novosti»Rotkvice i šampanjac: neobičan, ali srećan par!
27.07.2020.

Rotkvice i šampanjac: neobičan, ali srećan par!

Francuski eksperti za čuveno penušavo vino preporučuju skromne rotkvice kao hranu koja, poslužena sa malo putera i morske soli, uzdiže ukus šampanjca

novost rotkvice i šampanjac neobičan ali srećan par vinski magazin vino fino
foto: SGV

Za sofisticirano uživanje u šampanjcu ne treba vam skupa hrana, već su dovoljne i najobičnije rotkvice! Ova, verovatno najjeftinija moguća, verzija uparivanja šampanjca sa hranom ima i veoma ozbiljan pedigre: proizvođači šampanjca u poslednje vreme listom preporučuju skromne rotkvice kao ukus koji će podići u nebesa vaš doživljaj čuvenog penušavog vina.

Didije Depon, predsednik dve šampajnske kuće, Delamotte i Salon, nazvao je, prenosi Decanter, uparivanje šampanjca sa sirovim rotkvicama "jednostavnim životnim zadovoljstvom", a ovaj predlog podržava i moćni sindikat SGV koji okuplja vinogradare i vinare iz Šampanje. Sindikat je nedavno lansirao reklamnu kampanju koja predstavlja čašu šampanjca u "društvu" rotkvica, sa sloganom "Šampanjac - rezervisan za sve prilike".

Depon je za Dekanter ispričao da je otac ideje o uparivanju šampanjca i rotkvica eminentni profesor Žak Puse, enolog, hemičar i priznati autoritet u oblasti uparivanja hrane i vina. Depon kaže da mu je Puse dao ovaj savet na sajmu Vinexpo u Bordou pre dve decenije.

- Zapitao sam se da li se profesor šali, da bi potom utvrdio da je posredi izvanredan spoj - govori Depon koji navodi i da sada gaji rotkvice u svojoj bašti, kako bi mogao da uz šampanjac uživa u najsvežijim plodovima.

Profesor Puse je rekao za Dekanter da se šampanjac dobro slaže sa rotkvicama zato što i vino i povrće imaju pikantnu notu koja kod šampanjca dolazi od prisustva ugljen dioksida.

Da bi se na pravi način uživalo u ovom spoju, rotkvicama treba dodati malo putera i soli, preporučuje Puse, sa kojim se slaže i Kristijan Holthojzen iz šampanjske kuće AR Lenoble.

- Rotkvice poslužene sa puterom i morskom solju veoma su mi drago letnje predjelo i apsolutno se mogu poslužiti sa šampanjcem - rekao je Holthojzen.

Pošto osnova ovog uparivanja leži u znalačkom poigravanju sa efektom koji ugljendioksid stvara kod naše percepcije vina, jasno je da se i druga penušava vina mogu poslužiti sa rotkvicama, omiljenim prolećnim i letnjimS povrćem. Probaćemo, a probajte i vi!