Početna»Novosti»Rovinj je ovog vikenda gastro prestonica regiona
07.05.2022.

Rovinj je ovog vikenda gastro prestonica regiona

Otvoren je Weekend Food Festival na kome ove godine gostuju Masimo Botura, Dabiz Munjoz, Maksut Askar, Rasmus Munk, Ana Roš...

novost rovinj je ovog vikenda gastro prestonica regiona vinski magazin vino fino
foto: Emica Elveđi / Pixsell
Juče je u Rovinju počeo Weekend Food Festival, koji se u regionalnim gastro medijima opisuje kao događaj godine. Do nedelje, 8. maja, stara fabrika duvana u Rovinju okuplja neka od najzvučnijih imena domaće i svjetske gastronomije i kulinarstva, među kojima su jedan od najboljih šefova sveta Masimo Botura, najbolji šef na planeti 2021. godine Dabiz Munjoz, turska zvezda Maksut Askar, kao danski gastro inovator Rasmus Munk, renomirana šefica iz Slovenije Ana Roš...

Festival je otvoren panelom pod nazivom Manifest hrvatske kuhinje na kome su eminentni hrvatski gastro profesionalci Hrvoje Kroflina, Tvrtko Šakota, Deni Srdoč i Boris Šuljić definisali neke od ključnih tačaka i smerova razvoja moderne hrvatske kuhinje, sa akcentom na povratak tradiciji i jelima koja nezasluženo nestaju iz hrvatskih restorana.

- Namera nam je da Manifest hrvatske kuhinje, koji je sastavljen prvi put u istoriji, uputimo svim relevantnim institucijama, ali i kuvarima, restoraterima, hotelijerima, malim proizvođačima, distributerima i svim ostalim akterima gastronomske, ugostiteljske i turističke scene, kako bismo konačno počeli da radimo na jačanju prepoznatljivosti Republike Hrvatske upravo po autohtonoj kuhinji, po uzoru na uspešne svjetske primere dobre prakse - istakao je inicijator manifesta Hrvoje Petrić, direktor Weekend Food Festivala. A baš o ovakvom konceptu govorila je i Ana Roš na panelu Hiša Franko – lokalno ili nikako, na kome je su predstavljene specifičnosti kuvanja u ovom restroranu iz Kobarida, a koji koristi isključivo namirnice iz lokalne sredine.

Program festivala nastavlja se uz predavanja i panele, masterklasove i vođene degustacije, kao i radionicu o razvoju ukusa u čokoladi, prezentacije najboljih hrvatskih džinova i vrhunskih maslinovih ulja, i jedinstvenu međunarodnu izložbu vina Best of Vinistra.