Početna»Novosti»Sajt Roberta Parkera pohvalio vina iz Erdevika
14.11.2020.

Sajt Roberta Parkera pohvalio vina iz Erdevika

Vina Grand Trianon 2016, Stifler's Mom 2016 i Marlon Delon 2016 privukla su pažnju kritičara Marka Skvajersa koji im je dao visoke ocene

novost sajt roberta parkera pohvalio vina iz erdevika vinski magazin vino fino
Na čuvenom sajtu Robert Parker Wine Advocate crvena vina sa Fruške gore odlično su ocenjena! Kako su prvo prenele kolege iz Exotic Wine Travel, tri etikete vinarije Erdevik, sve iz berbe 2016, privukle su pažnju kritičara Marka Skvajersa koji im je, u okviru šireg teksta o vinima iz naše regije, dao ocene od 89 do 90+ i precizno naveo svoje poglede na njihove vrline i mane.

Mark Skvajers je napisao da je Grand Trianon 2016, kupaža kaberne sovinjona, merloa i siraa, vino koje se odlikuje odličnim odnosom cene i kvaliteta:

- Hrast se slabije oseća i širaz je manje divlji nego u vinu Stifler's Mom. U pozadini se oseća i nagoveštaj zelenila. Vino ima rafiniranost i fokus i vrlo je elegantno. Lepo je koncentrisano i pije se sa lakoćom. Nastaviće sa sazrevanjem tokom naredne decenije, i poseduje određeni potencijal za razvoj. Ovo nije najbolje vino u ovoj grupi od tri etikete, ali svakako daje najbolji odnos cene i kvaliteta.

Skvajers je vinu Stifler's Mom Shiraz 2016 dao ocenu 90+, ocenivši ovu Erdevikovu etiketu kao zabavan primer australijskog stila.

- Prvi utisak o vinu je pomalo stereotipni stil doline Barosa, sa istaknutom, slatkastom aromom novog hrasta i bezbrižnim karakterom. Vino pri tome nije ni džemasto niti suviše bogato i njegov karakter nije suzbijen drvetom, širaz se i dalje oseća u njemu. Zabavno ime koje je referenca na film "American Pie" (kod nas neizrecivo loše preveden kao "Mangupi overavaju maturu, prim. redakcije) veseo je uvod u degustaciju, ali ovo vino nije grabežljivac poput gospođe Stajlfler iz filma - to je prilično elegantan širaz sa mnogim vrlinama. Može da sazreva neko vreme, uz mogućnost da bude još bolje, i napravljeno je tako da zadovoljava najšire ukuse i jako se lepo pije ako vam ne smetaju arome novog drveta.

Što se tiče vina Marlon Delon 2016, kupaže kaberne sovinjona i merloa u odnosu 75/25, Skvajers je napisao da je posredi vino dobrog balansa i rafinmana i dodelio mu 90 poena.

- Tanini nisu grubi. Vino je dobro konstruisano, iako ponešto kremaste arome usled uticaja drveta, i može se piti već sada iako bi mu prijalo još sazrevanja. Bolje upija arome drveta od širaza. Imam, doduše, jednu zamerku, i to na način na koji je kaberne predstavljen u ovom vinu. Sve u svemu, ovo je dobro napravljeno vino - napisao je Skvajers.