Početna»Novosti»Šampion Srbije odmerio snage sa Norvežanima!
12.02.2018.

Šampion Srbije odmerio snage sa Norvežanima!

Vuk Vuletić, prvi somelijer Srbije, učestvovao je na 8. Nacionalnom takmičenju za najboljeg somelijera Norveške

novost Šampion srbije odmerio snage sa norvežanima vinski magazin vino fino
Foto: Marius Viken
Pre desetak dana u Oslu je održano 8. Nacionalno takmičenje za najboljeg somelijera Norveške u Oslu. Po prvi put, aktivno učešće u takmičenju imala je i SERSA, udruženje srpskih somelijera.

Nakon istaknutih i zapaženih višegodišnjih aktivnosti SERSA na evropskom i svetskom nivou usledio je poziv predsednice Udruženje somelijera Norveške, Liore Levi, da naše udruženje uzme aktivno učešće tokom 8. Nacionalnog takmičenja somelijera Norveške. Potpredsednica SERSA (bivša dvostruka šampionka Srbije), Đurđa Katić predstavljala je SERSA i Srbiju kao sudija na ovom takmičenju, dok je najbolji somelijer Srbije, Vuk Vuletić, dobio priliku da odmeri svoje snage sa norveškim somelijerima kao gost takmičar.

Takmičenje je započelo četvrtfinalom koje se sastojalo od izuzetno zahtevnog testa sa 55 pitanja na engleskom jeziku, analize dva vina i tri pića. Šest najboljih somelijera iz četvrtfinala prošli su dalje, a među njima je bio i Vuk Vuletić. Polufinale se sastojalo iz servisa vina za osam osoba i analize dva pića na slepo, što su u ovom slučaju bili norveški i engleski cideri.

Prolazak u finale je ovaj put ostao neostvarena želja, ali se Vuk upisao među šestoro najboljih somelijera Norveške. Ako uzmemo u obzir da Norvežani, pored ostalih Skandinavaca, imaju najozbiljnije trenere i formiran Nacionalni tim somelijera koji stalno vežba i takmiči se i mimo zvaničnih nacionalnih, evropskih i svetskih takmičenja na takozvanom Nordic cup-u, onda je Vukov uspeh zaista veliki.

Kroz vrlo napeto finale, koje je kroz voditeljski par vodila Meredit Bo (bivša šamionka) prošla su tri kandidata: Henrik Dahl Jahnsen, Francesco Marzola I Simon Zimmermann.

Finale se održavalo na bini teatra, što je dalo mogućnost publici da u velikom broju učestvuje u vrlo napetom celovečenjem dešavanju.Takmičarski deo finala sastojao se od pet praktičnih disciplina: servis penušavog vina sa dekantiranjem za 6 osoba + servis crvenog vina, identifikacija pića, korekcija vinske karte, kviz i identifikacije vina uz slaganje sa hranom. Sve u svemu, vrlo kompleksno finale koje je izgledalo kao uzbudljiv radni dan somelijera u najboljem svetskom restoranu.

Pobednik, po treći put, je Henrik Dahl Jahnsen iz restorana Bølgen & Moi Kristiansand, On je već predstavljao Norvešku na svetskom prvenstvu u Mendozi 2016 i evropskom u Austriji 2017. Drugo mesto zauzeo je Francesco Marzola koji radi u Park Hotel Vossevangen, a treće mesto pripalo je Simonu Zimmermannu iz Happolati-ja koji je takođe dvostruki šampion Norveške i pobednik Nordics takmičenja 2013. godine. Svi finalisti dobili su vrlo vredne nagrade sponzora takmičenja.

Novina za sve je takođe i kviz koji je organizovan za gledalište. U pauzi između kandidata, dok se namešta postavka bine, organizovana je igra tipa vinskog kviza za sve u gledalištu. Kvizu se pristupalo preko mobilnih telefona i sve je prikazivano na lajv strimu. Nakon desetak pitanja najbolji učesnik osvajao je vino ili sličnu nagradu.

Istog dana, nešto ranije, održano je i Juniorsko takmičenje somelijera, za kandidate od 18 do 23 godine starosti. Pobednik ovog takmičenje je mladi Andreas Høgfeldt koji radi u restoranu Vintage Kitchen, restoranu bivšeg predsednika Udruženja somelijera Norveške, Hainija Petersena.