Početna»Novosti»ŠARENI SVET PICE
09.02.2020.

ŠARENI SVET PICE

U našoj zemlji radi sve veći broj picerija koje nude ovo jelo po originalnoj italijanskoj recepturi i sa autentičnim sastojicima. Predstavljamo neke od njih

novost Šareni svet pice vinski magazin vino fino
Foto: Pomodoro Nuovo
U Srbiji nema mnogo restorana koji nude autentično italijansko iskustvo uživanja u pici, ali se čini da je naša gastro javnost znatno povećala svoja očekivanja od ovog jela koje od šefa - ili picajola - zahteva da razume da se dobra pica pravi sa mnogo ljubavi i malo sastojaka, bez natrpavanja, te da je testo za picu u svakom pogledu kategorija za sebe čija se pravila moraju brižljivo proučiti. Danas, na Svetski dan pice, predstavljamo picerije koje u Srbiji dostojno predstavljaju kuhinju Apenina.

Jedno od mesta koje je u poslednjih par godina počelo da nudi ovakav kvalitet pice je Pomodoro Nuovo, novobeogradska ispostava poznate picerije Pomodoro iz Hilandarske ulice. I ovde se u ponudi može naći veliki broj vrlo inventivnih pica, sa kombinacijama ukusa pesta od spanaća, rikote, badema, suvih smokava i drugih, i, naravno, tradicionalnim sastojcima kao što su savršen paradajz sos i mocarela.

Malena picerija Majstor i Margarita nastavlja da pravi picu koja je ponikla u klasičnoj napuljskoj tradiciji: testo je debelih ivica a tanke sredine, vazdušasto, mekano, malo zagorelo na ivicama, a njihova margarita je u potpunosti autentično jelo sa Apenina. Tu su i originalni izumi ove picerije kao što je Margarita madre sa tri paradajza - sušenim, čeri i pelatom - i bufala mocarelom.

Trattoria Campania je, po mnogima, najbolja picerija u zemlji (nedavno je otvorena i njena "ćerka picerija" o kojoj smo već pisali), i koja pored pica pravi i izvanredna jela sa juga Italije. Tokom prošle godine nama ovo mesto zadržalo je izuzetno visok zanatski nivo, uz poštovanje vrlo strogih kulinarskih pravila iz Italije, koje je ovom lokalu donelo i sertifikate o kvalitetu koje Italijani ne izdaju olako. San Marzano pelat, jedan od najboljih na svetu, i dalje je osnova njihovih pica, tu su i vrhunske krudo i dolče pršute, zreli parmezan... Na vrhu ponude su četiri autorske pice svetskog šampiona picajola, Lea Mikelea.

U beogradskom A Bloku nedavno je otvorena picerija Spaccanapoli. Vlasnici iz Italije insistiraju na upotrebi autentičnih sastojaka, a pice imaju pravi napuljski “šmek”.

Jedno od otkrovenja u kategoriji pice ove godine dolazi iz Novog Sada, gde jedan skromni momak u malom lokalu u Temerinskoj ulici pravi izvanredne pice. Iz njegovog lokala Pizza Lab izlaze pice fenomenalnog testa, debele hrskave ivice i tanke sredine, a njegova margarita možda je i najbolja u Srbiji.


Pomodoro Nuovo
Bulevar Mihajla Pupina115, Beograd
Telefon: 011 713 89 88

Majstor i Margarita
Balkanska 16, Beograd
Telefon: 060 48 08 621

Trattoria Campania
Kneza Sime Markovića 10, Beograd
Telefon: 011 311 55 31

Spaccanapoli
Jurija Gagarina 20T, Beograd
Telefon: 011 428 33 96

Pizza Lab
Temerinska 24, Novi Sad
Telefon: 063 74 22 522

Povezani unosi